Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO binasındaki Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman zer, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, ATSO Meclis üyeleri ile davetliler katıldı. Başkan Davut Çetin, yaptığı konuşmada kent merkezine yönelik 1038 işyerinde yapılan anket çalışmasının sonuçları ve odanın çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Çetin, 2017'nin toparlanma yılı olduğunu söyledi ve 2018'e daha umutlu baktıklarını söyledi.

SANAL PARA UYARISI

Sözlerine AfrinHarekatı'nda görev yapan askerlere başarılar dileyerek başlayan Başkan Çetin, geçen gün şehit düşen Sözleşmeli Er Cumali Gür'ü de unutmadı. Başkan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: '' Kripto para gelecekte çağın parası olacak. Türkiye olarak buna seyirci kalamayız. Türkiye'de birçok kişi sanal parayla zengin olmaya çalışıyor, özellikle gençler. Bilgisayar teknolojisini ve yazılımını öğrenmeye teşvik etmeliyiz.Şirket kuruluş işlemleri azalıyor. Noter, maliye uğraşmadan her şeyi odamızda halledebileceksiniz. Arabuluculuk tam olarak Antalya'da oturmadı. Bunun üzerine biraz daha oturup konuşmalıyız.''

'GÜZEL GELİŞMELER VAR'

2017'de ticarette bir toparlanma yaşandığını anlatan Başkan Çetin, ''Veriler bunu gösteriyor. 2015'de durgunluk, 2016 kriz yılı oldu, 2017'de çarklar yeniden dönmeye başladı. Türkiye ekonomisi büyüdü ancak verileri doğru analiz etmeliyiz. Antalya da çalışan sayısı 2017 de eski sayıya ulaştı. İşyeri sayısı düşmüştü, tekrar eski sayıya ulaşıldı. 4 bin işyeri var. Karşılıksız çek oranı yüzde 1.6'ya düştü. Ödeme oranında büyük bir yükseliş var. Konut sektöründe birkaç aydır sıkıntı vardı. Ocak ayında nakit satışlarda yükseliş var ve Türkiye rakamlarının çok üstündeyiz. Yabancıya satışta yüzde 61'lik artış var. Bunlar güzel gelişmeler'' dedi. Tarımdaki iyileşmeye rağmen çiftçinin destek beklediğini söyleyen Başkan Çetin, konuyla ilgili şunları söyledi: ''Mazot desteği büyük arazilerde fayda sağlıyor. Tarımda asıl önemli olan kooperatiflerin daha aktif çalışması. Tarımda 35 firma ile birlikte URGE projemizi başlattık. İthalatı böyle arttırabileceğiz.''

ANKETİN SONUÇLARINI PAYLAŞTI

1038 işyeri yetkilisiyle yapılan anket çalışmasıyla ilgili meclis üyelerine bilgi veren Başkan Çetin, ''Anket yaptık ve Antlaya ticaretinin fotoğrafını çektik. Sonuçları açıkladık. Anket, parekande ticareti kapsamaktadır. Merkezdeki ticari yapıyla alakalaı bir bilgi yoktu. İstihdamda önemli gelişmeler var. İnsanların ticari hayatları artık daha uzun sürüyor ve esnaf geleceğe daha umutlu bakıyor bir önceki yıla göre. Anketten elde ettiğimiz sonuçlar bunlar'' diye konuştu.

'AKILLI KENTİ KONUŞALIM'

Antalya nüfusunun 7 yıl sonra 2 milyon 800 bin rakamına ulaşacağına dikkat çeken Başkan Çetin, ''Hızla göç alıyoruz. Bunun önlemlerini almamız gerekiyor. İklim değişikliğinin etkilerini yaşamaya başladık. Uzmanlar Antalya'nın Mısır ve Libya iklimine geçeceğini düşünüyor. Suyu az tüketen bir sisteme geçmeliyiz. Gelecek nesillere daha iyi bir Antalya bırakmalıyız. Bu noktada akıllı kent üzerine düşünmeliyiz. Tarımda, turizmde, ticarette teknolojiyi kullanmalıyız ve değişimi konuşmak zorundayız. Biz bunun adını Antalya 4.0 koyduk. Akılıı kent tarımda, turizmde geniş bir uygulama alanı bulacaktır'' dedi. (Abdullah ÖZKAN)