ZİRAAT Mühendisleri Odası(ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, hükümetin soğan ve domates konservesi ithalatında gümrük vergisini kaldırdığını açıklaması üzerine üreticilerin tedirginlik yaşadığını belirtti. Antalyalı üreticilerin soğuk kış şartlarında gece uykusuz kalarak ürünlerinin başını beklediğini belirten Şahin, üreticilerin 'Kendi ürettiğimiz domatesin konservesini mi ithal edeceğiz' diye düşündüğünü söyledi. Şahin, 'Hükümet sürekli yerli ve milli üretime vurgu yapıyor. İthalat yaparak ne kadar yerli ve milli oluruz? Kendi ürettiğimiz domatesin salçasını, soğanı ithal edersek yerli çiftçi yerine de ithal çiftçi mi çalıştıracağız? İthalat yaparak yerli ve milli olamayız. Soğuk havada gece serasını bekleyen üreticilerher gün resmi gazetelerde ürettikleri ürünlerin ithalatta gümrük vergisinin kaldırıldığı haberlerini okuyarak tedirginlik yaşıyor. Üreticiler ileride kendi ürettikleri domates ve patlıcanında mı ithal edilmeye başlayacak diye düşünmeye başladı 'diye konuştu.

YARIN ÇOK GEÇ OLACAK

Sadece Antalya'da 178 bin çiftçinin olduğunu söyleyen Şahin, 'Her çiftçinin ailesinde en az iki ile üç kişinin yaşadığını düşünürsek Antalya'da neredeyse 400-450 bin kişi tarım sektöründen geçimini sağlıyor' dedi. Bir ülkenin tarımın gelişebilmesi için üretimin yanında üretime desteğin de önemli olduğuna vurgu yapan Şahin, 'Ülkemiz tarım ülkesi iken, son zamanlarda tarım ile ilgili izlenen politikalar başta üretici ve çiftçilerimizi daha sonrada bütün tarım paydaşlarımızı endişelendiriyor ve ekonomik anlamda olumsuz etkiliyor. Korkulan o ki ilerde domates, biber, patlıcan, nar, narenciyede de ithal eder duruma geleceğiz. Bugün gerekli önlemler alınmaz ise yarın çok geç kalmış olacağız' dedi.

KÖSTEK OLMAYIN

Tarım sektörünün gittikçe daraldığını söyleyen Şahin, 'Bu gün neredeyse ülkemizin yüzde 35-40 nüfusu tarım ile geçinmektedir. Daha doğrusu geçinememektedir. İstihdam olarak ülke nüfusunun yüzde 35'ine iş olanağı sağlayan tarım sektörü gittikçe daralmakta ve kötü duruma gelmektedir. Gayri safi milli hasılanın neredeyse yüzde 15'ini teşkil eden ve kaçınılmaz şekilde desteklenmesi gereken tarım sektörüne daha fazla köstek olmanın da bir anlamı yok' diye konuştu.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Ülkenin gelirinin artması, milletin refahı ve huzuru içinacil tarımsal önlem planlarının alınması gerektiğine dikkat çeken Şahin, 'Tarımsal desteklerin şart olduğu, tarıma önem veren İspanya, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerindeki tarımsal projelere benzer yapıların ülkemizde de oluşturulması gerekiyor. Çiftçilerimize destek olup, genç nesilleri şehirlere göç etmek yerine, üretime yönlendirecek plan, proje ve destekler içerisinde olunmalıdır. Bir taraftan üretime destek olurken, bir taraftan da ürettiğimiz ürünlere dış pazar araştırıp, ürünlerimizin satışını sağlanmalı.Hükümetimiz bir an önce keşke dememek adına yanlış gidişata dur deyip, doğru adımları atar ve bir an önce ülke ekonomisine katkı sağlamış olur' diye ifade etti.

Deniz TOPKAYA