TÜRKİYE'DE avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'i Antalya'da yapılıyor. Üretimin Antalya'da yapılmasına rağmen Antalyalı avokadoyu pazarda çok pahalıya satın alıyor. Bu da Alanya'da yetişen bir ürünü neden pahalıya alıyoruz? sorusunu akıllara getiriyor. Üreticiden 4 liraya çıkan avokado aynı şehirde yaşayan insanların sofrasına 8-9 liraya gidiyor. Konu hakkında bilgi veren Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe durumun arz talep meselesi olduğunu söyledi. Avokado üretiminin maliyetli bir şey olduğunu anlatan Göktepe çiftçiyi avokado üretimi yapması için teşvik ettikleri bilgisini verdi. Bu sene yeni bahçelerin kurulduğunu anlatan Göktepe 4-5 sene sonra üretim kapasitesinin artmasıyla pazarda daha ucuz avokado bulabileceğimizi ekledi.

TANE SATIŞINA DEVAM

Antalya'daki avokado üretiminin talebi karşılamaya yetmediği için taneyle verildiğini aktaran Göktepe, 'İlerleyen yıllarda ülke ihtiyacını karşılayacak seviyeye gelinirse kilo bazında satışlar olabilir. Ama şu anda ancak 20 milyon adet avokado çıkıyor. Bu da ihtiyacı karşılamıyor' ifadelerine yer verdi.Üretim yeri Antalya olan avokadoyu Antalyalıların pahalı yemesine açıklık getirmeye çalışan Göktepe, 'Kaliteli ve belilrli bir irilikteki avokadonun üreticiden çıkması 4 lirayı buluyor. Arz talep meselesinden ötürü bu kadar pahalı. Orta kalitede olan 3 buçuk lira. Avokado üretmek maliyetli bir şey. Bizim topraklarımızın yapısı düz alan olmadığı için en az 15 bin lira harfiyata masraf yapıyorsun. Damlama, sulama işlemlerini yapıyorsun. Bir fidan zaten 60 lira civarında. 5 yıl da bakımını yapıp bekleme süresi var. Domates gibi değil' şeklinde konuştu.

4-5 SENE SONRA UCUZA YİYEBİLİRİZ

2019 ve 2020 yılı içerisinde çok fazla avokado bahçesi kurulduğunu söyleyen Göktepe, 'Bu bahçelere istinaden önümüzdeki sene üretimde istediğimiz seviyeleri yakalayabiliriz. Ama şu anda 20 milyon adet civarında üretim kapasitemiz var. Bu zamanlarda bahçe kurulması sebebiyle 4-5 sene sonra üretim kapasitesi artacak ve o durumda avokadoyu daha ucuza tüketebileceğiz. Üretim 40-50 milyon adet civarına ulaşacak. O zaman tüketicilerin avokadoyu tanıması, daha fazla tüketme yoluna gitmesi ya da ihracat yolu açılmadığı sürece avokadoyu daha uyguna alabiliriz' bilgisini verdi.

TEŞVİK VAR

Avokado hasadının daha yeni başladığını ve şu an avokadonun pahalı satılmasının normal olduğunu söyleyen Göktepe, 'Piyasada çok olmadığı için fiyat da ona göre yüksek oluyor. Biz çiftçiyi avokado üretmesi için teşvikte bulunuyoruz. Alanya'da muz üretimi de fazla. Avokadonun yatırım maaliyetleri muza göre daha çok ama, verim vermesi 4 yıldan sonra olur. 5'inci yılda ekonomik kazanç sağlarsınız. Bu açıdan bakıldığı zaman avokado daha ekonomik. Ayrıca muzda yeterli verimliliğe ulaştık. Ülkenin yüzde 80'lik ihtiyacını karşılıyoruz. Raf ömrü de çok kısa olduğu için belki de çok yakın ülkelere dahi ihraç edemeyeceğiz. Ama avokadonun 1 ay raf ömrü var. Muzun yetişmediği birçok yerde avokado yetişiyor. Biz kalkıp verimli yerlere avokado dikin demiyoruz ama rakımı daha yüksek olan yerlere avokado dikilmesi konusunda çiftçiyi yönlendiriyoruz' diyerek teşvikte bulunduklarını söyledi.
Özel/Dilan ERAY