Aman sen kusur kalma sakın. Karı düşen bankalar, yeni gelir kalemleri yaratmak için bankacılık hizmetlerine yüzde 50 zam yapmış. Yani EFT, fatura ödemeleri, havale falan. Kredi kartı aidatı da 200 bilmem kaç liraya çıkmış. Peki biz tüketiciler bu zamlardan haberdar edildik mi? Bu zam hukuki mi?

* * *

Haberi duyduğumda söylediğim tek cümle 'hah bi sen eksiktin' oldu. Zaten bankaların çoğu nakdi kredilerden aldığı ücret ve komisyonlara çaktırmadan fahiş zamlar yapıyor. Vatandaş buna bile bile lades deyip, kesintilere zorunlu 'eyvallah' diyor. Bu yetmiyor bir de vatandaşın bankada yaptırdığı işlemlere zam yapıyorsun. Fatura ödemesinden, havalesine, EFT'sinden bakiye sorgulamasına ve dahi kredi kartı aidatına kadar her türlü işlemine zam yapıyorsun. 'İşlemlerden daha fazla nasıl para alırım'ın hesabını yapıyorsun. Her fırsatta ücret kesmenin peşindesin. Valla bu işin en karlısı bankalar.

* * *

Ne yapsın vatandaş. Bankalara mecbur bırakılmış, işlemini yaptırmak zorunda. Kredisini çekmek, kredi kartını kullanmak, havalesini yapmak falan filan. Bankanın verdiği bu hizmetten fazla bedel aldığını fark etse ne olur, etmese ne olur. Uyanık olup itiraz etse ne olur, etmese ne olur. Talep edilen bedeli ödemek zorunda. Düşmüş bir kere bankanın eline. İyi de beyler el insaf. Bari işlemlere ne kadar zam yaptığınızı duyurun da bir inİsiyatif de biz tüketicilere bırakın.

* * *

Bankaların çoğu, yaklaşık 15-20 farklı bankacılık işlemine geçen yıla oranla yüzde 50'ye yakın zam yapmış. Her bankanın işlem ücretleri farklı olsa da hepsinin yaptığı kesintiler vatandaşın cebini yakıyor. Mesela son zamanlarda EFT işlemi yaptıysanız farkındasınız. Şubeden EFT ücreti 55 lirayken, 70 lira olmuş. Banka şubesinden hesaptan hesaba yapılan TL havalesi de 40-45 lira falan olmuş. Ve diğerleri.

Hani neredeyse bankadan içeriye girenden ayakbastı parası alınacak. Ama uğraşmak isteyene de yasal yol açıkmış. Kesinti yapıldığında tüketicinin, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak itiraz etme hakkı varmış.