DÜNYA Estetik Raporu’na göre Türkiye estetiğin en çok tercih edildiği ilk 5 ülkeden biri. Dünya’da ise estetik yüzde 40 oranında arttı. Özellikle son zamanlar burun estetiği (Rinoplasti) artış gösteriyor. Bu derece artan burun estetiğinin nasıp yapıldığı ve yapıldıktan sonra kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği üzerine Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Sema Koç ile konuştuk. Koç, merak edilenleri şekilde açıkladı.

WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.51.10

Burun estetiğine bakış açınız nedir?

Burun ameliyatları tecrübenin ön plana çıktığı cerrahilerdir. Burun estetiği (Rinoplasti) hem cerrahi bir müdahale hem de bir sanattır. Hastaları en çok mutlu eden ameliyatlardandır ancak yüzün tam ortasında olması sebebiyle de hata affetmeyen bir özelliği vardır. Her hekimin ve hastanın estetik burun ameliyatına bakış açısı farklıdır. Yıllardır estetik burun ameliyatına çok emek vermiş bir hekim olarak benim bakış açım rahat nefes alabilen, zarif görünümün ön plana çıkarıldığı doğal ve şık burunlar yapmaktır.

Burun estetiğinde Piezo teknolojisi (Ultrasonik törpü) nedir?

Ameliyatlarımda yıllardır sıklıkla tercih ettiğim modern bir teknolojidir.  Bu cihazla kemik ve kıkırdağı kırmadan ultrasonik ses dalgaları ile burnu şekillendirmekteyiz.

Piezo yöntemi rinoplastinin (burun estetiği) avantajları nelerdir?

Bu teknoloji ile kemik ve kıkırdak kırılmadığı için morluk¸ şişlik çok daha az olmakta ve burna şekil vermek çok daha kolay olmaktadır. Ayrıca iyileşme bu teknik kullanılan ameliyatlarda çok daha hızlı olmaktadır.

Rinoplastide açık ve kapalı tekniklerini kısaca anlatır mısınız?

Açık teknik rinoplastide, burun deliklerinin arasındaki kolumela dediğimiz alanda cilde yaklaşık 3-4 mm’lik bir kesi yapılır. Kapalı teknikte bütün kesiler burun içindedir. Kapalı tekniğin en önemli avantajı hastanın cildinde kesiye bağlı bir iz kalma riski yoktur. Açık teknikte ise çok ender olarak hastanın cildinin özelliğine bağlı olarak kesi yerinde hafif bir iz kalabilir. Açık tekniğin en önemli avantajı ise burun iskeletinin her noktasına tam bir görüş hâkimiyeti sağlamasıdır. Cerrah hastanın burun yapısına göre uygun tekniği tercih edebilir.

Burun estetiği için yaş sınırı var mı?

Rinoplasti ameliyatı burun gelişimine bağlı olarak yaş sınırı olan ameliyatlardır. Bu ameliyat kadınlarda 17 yaşın altında, erkeklerde ise 18 yaşın altında genelde uygulanmaz. Bu ameliyatlar için üst yaş sınırı yoktur.

Sizin ameliyatlarınızda süreç nasıldır?

Benim ameliyatlarımda cerrahi süre genelde yaklaşık 2 saattir. Ameliyat sonrası aynı gün akşam veya ertesi gün sabah hastalarımı taburcu etmekteyim. Genelde Piezo teknolojisi kullandığım için morluk-şişlik daha az olmakta ve iyileşme hızlı olmakta. Tamponları 3-7 gün arasında çektikten sonra hasta rutin hayatına dönmektedir.

Burun ameliyatlarında şekle nasıl karar veriyorsunuz?

Bence video ve resim çalışmaları burun estetiğinde oldukça önemlidir. Ameliyat öncesi mutlaka hastalarımla detaylı görüşme, video-resim çalışmaları yapıyorum. Hastalarımın beklentilerinin neler olduğunu öğrenip,  nelerin uygun olacağını konuşup birlikte bir planlama yapıyoruz.

Burun ameliyatlarında ne zaman kaburga veya kulaktan kıkırdak alınır?

Estetik burun ameliyatlarında ilk tercihim her zaman mümkün olduğunca hastanın burun içerisindeki kemik ve kıkırdak dokularını kullanarak düzeltmeler yapmaktır. Fakat ciddi travmatik burunlar ya da bir kaç kez burun ameliyatı geçirmiş hastalarda burun içerisinde yeterli kıkırdak bulunmayabilir. Bu durumda kulak kepçesinden ya da kaburgadan destek kıkırdak alınabilir. Bu işlemler uygun teknikle yapılırsa kulak kepçesinde veya kaburga kısmında herhangi bir şekil bozukluğu oluşmaz.

Ameliyat sonrası neden morluk şişlik oluşur?

Burun yapısına, uygulanan tekniğe, doku ve damarların etkilenmesine bağlı morluk şişlik düzeyi değişmektedir. Kullandığım Piezo teknolojisi ile kemik ve kıkırdak kırılmadığı için çok daha az morluk-şişlik oluşmakta.

Ameliyat sonrası burunda oluşan kuruma ve kabuklanma için neler yapılmalı?

Bu ameliyatlardan sonra burun içinde ödem ve bir miktar kabuklanma olur. Bunun nedeni hem yara iyileşmesi hem de burun etlerini küçültmek için uygulanan lazerdir. Nemlendirici sprey ve kremler erken dönemde başlanırsa kuruluk ve sert kabuk birikimi önlenebilir.

Burun estetiği sonrası yıllar içinde neden çökme veya burun ucunda düşme olur?

Cerrahi esnasında deformiteler düzeltildikten sonra destekler iyi planlanmalı. Özellikle travmatik burun ve kırık burunlarda uygun cerrahi teknik kullanılırsa ve güçlü kıkırdak destekler konursa bu risk oldukça düşüktür.

Estetik ameliyatlarda nefes almayı rahatlatmaya yönelik hangi işlemleri yapıyorsunuz?

Estetik ameliyat beklentisi ile gelen her hastamda burun içini endoskopik kameralarla değerlendiriyorum. Nefes almayı engelleyen en sık nedenler deviasyon (eğrilik), konka hipertrifisi (burun eti büyümesi), poliplerdir. Bir Kulak Burun Boğaz hekimi olarak estetik ameliyat esnasında nefes almayı engelleyen bu patolojileri de mutlaka düzeltiyorum.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Hem güzel bir burun yapmak hem de nefes almayı çok daha iyi hale getirmek hedeflenmelidir. Estetik burun ameliyatları çok sık yapılan ve maalesef olumsuz sonuçların da olabildiği cerrahilerdir. Cerrahide tecrübe oldukça önemli, gerçekçi planlamalar ve uygun cerrahi teknikler ile oldukça başarılı sonuçların elde edilebildiği ameliyatlardır bunlar. RÖPORTAJ/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin