ANTALYA'NIN dünyaca ünlü Çıralı ve Olimpos sahilleri, aynı zamanda nesli tehlike altındaki Carettacaretta ve Cheloniamydas (yeşil deniz kaplumbağası) türü deniz kaplumbağalarının yuvalarına ev sahipliği yapıyor. Geçen yıllarda özellikle Çıralı sahilinde tatilcilerin kumsalda geceleri çadır kurması, ateş yakıp eğlence partileri düzenlemesi, araçlarla girişi gibi birçok tehdit yüzünden yuva sayısı yarı yarıya kadar geriledi. Olimpos sahilinde ise tamamen yok oldu.

Bu yıl Çıralı'da köylülerin de içinde olduğu gönüllü ordusu kuruldu. Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi, Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü, Çıralı'daki dernek ve kooperatiflerle halk, Carettacaretta'lar için seferberlik başlattı. İki sahilde 4'ü maaşlı, 40 kişilik köylülerden oluşan gönüllü sabaha kadar, saat 05.00'ten itibaren de 3 kişilik yuva tespit ekibi Carettacarettalar için görev yapıyor.

ÇADIR, ATEŞ VE EĞLENCE YASAK

Kamu kurumlarının da desteğiyle Çıralı ve Olimpos'ta iki mahalle muhtarı, dernekler, kooperatifler, işletmeciler ve köy halkının da içinde yer aldığı 25 kişilik yürütme komitesinden oluşan Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu kuruldu. Komisyonun kaymakamlık, belediye ve Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü'nün de desteğiyle aldığı kararlarla, 3,7 kilometrelik Çıralı kumsalı ve 300 metrelik Olimpos kumsalında tüm gece faaliyetleri yasaklanarak, denetim başladı. İki sahilde de çadır kurmak, ateş yakmak, eğlence partileri düzenlemek, araç girişi, evcil hayvanların dolaştırılması gibi Carettacaretta'lar için tehdit oluşturan tüm faaliyetler yasaklandı.

Dünyaca ünlü Çıralı sahilinde 2016'da 144 olan Carettacaretta'ların yumurtalarını bıraktığı yuva sayısının geçen yıl 74'e düştüğünü belirten Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, Çıralı sahiline bitişik 300 metrelik Olimpos sahilinde ise yıllar önce 16-17 olan yuva sayısının son yıllarda tamamen yok olduğunu söyledi. Önceki yıllarda iki sahilde de koruma önlemlerinin çok gevşediğini aktaran Erdal Elginöz, 'Özellikle gece kumsalların kullanımı çok artmıştı. Araçlar dahi giriyordu. Kumsal ve orman içinde çadırlar kurulup, ateşler yakılarak eğlence partileri düzenliyordu. Işıklar yakılıyor ve maalesef Carettacaretta'ların kıyıya çıkmasına engel olacak her tür faaliyet yapılıyordu' dedi.

SABAHA KADAR NÖBET

Kamu kurumlarının personel yetersizliğinden dolayı bölge halkı olarak gönüllüler grubu kurulduğunu da kaydeden Elginöz, 'Bir koruma ekibi oluşturduk. İçinde 4'ü Çıralı halkından toplanan paralarla maaş ödenen olmak üzere 40 kişilik gönüllü kumsal kıyı koruma görevlisi oluşturuldu. 4 kişilik ekibin yanı sıra, gönüllüler de sırayla olmak üzere her gece sabaha kadar tüm sahil boyunca nöbet tutuyor ve denetim yapıyorlar. Çadır kuran, ateş yakan grupları kibarca uyarıyorlar. Bu yıl Carettacarettalar ilk yumurtasını 29 Nisan'da bıraktı. Yaklaşık 1 ayda yuva sayısı 31'e yükseldi. Geçen yıl mayıs sonunda sadece 5 yuva vardı. Aldığımız önlemler etkisini gösterdi ve çok ciddi bir farkındalık oluşturduk. Bundan da çok mutluyuz' şeklinde konuştu.

(DHA)