ZİRAAT Odası Başkanı Nazif Alp, tarım üretiminde son bir yılda dövizin yükselmesine bağlı olarak maliyetlerin çok fazla arttığını ve bu nedenle de üreticinin para kazanamadığını söyledi. Alp, 'Tarımda kullandığımız tüm ürünler ithal ediliyor. Dolayısıyla dövizin yükselmesiyle birlikte ürünlere de zam geldi ve maliyetler neredeyse 2 katına çıktı. Artan maliyetler nedeniyle son bir yılda Antalya'da tarımda çalışan çiftçilerimizin yüzde 10'u daha tarım sektöründen uzaklaşarak şehre yerleşti. Tarımda sürdürülme sağlanamadığı için çiftçi tarımdan uzaklaşıyor. Sürdürülebilir tarımı yakalayabilmek için de devletin tarım girdilerinde çiftçilere daha çok destek vermesi, fiyatları istikrarlı bir duruma getirmesi gerekiyor' dedi.

TEDBİRLER ARTIRILIMALI

Tarımda tuta (absoluta) krizinin yeniden baş gösterdiğini belirten Alp, 'Güney Amerika, İspanya, İtalya gibi ülkelerden ülkemize gelen bir kelebek türü tuta. Sevdiği tek bir şey var, o da domates. Tuta krizini önlemek için kimyasal mücadele yapılıyor. Kriz sadece kimyasal mücadele ile önlenir dersek kendimizi kandırmış oluruz. Kimyasalların yanında feromon dediğimiz yapıştırıcı tuzaklarla tutadan domatesleri korumaya çalışıyoruz. Bu feroman dediğimiz yapıştırıcı tuzaklar şuanda sadece seralarda kullanılıyor. Havalar ısındı artık açık alanda tarım daha çok yapılacak. Seraların içine küçük bir bölgeyi kurtarmak kaydıyla değil açık arazilerde tarım yapılan alanlarda da feroman dediğimiz tuzak sistemini geliştirilmeli. Bunların dışında sulu tuzak gibi tuzakları da artırma yoluna giderek tutaya karşı tedbirleri artırmalıyız' dedi.

BÜYÜK TEHLİKE

Tutanın ışığa geldiğini çiftçilerin tuzakları lambaların olduğu yerlere asmaları konusunda öneride bulunan Alp, 'Bir kelebek 7 günde 240 yavru yapıyor. Tutaya karşı kesin çözüm üretmek zorundayız. Çözüm üretilmezse tutaların sayısı milyonları bulabilir. O zaman da domatesten üretim alamayız, fiyatlar da yükselir. Bu iş domatesteki ekonomik bağımsızlığımızı ve gücümüzü kaybetmemize kadar gider.' diye konuştu. Alp, 'Ziraat odası olarak biz, İhracatçılar Birliği, Hal Komisyoncular Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, olarak çiftçilerimize bütün ilçelerimizde tutayla nasıl mücadele edebilecekleri konusunda eğitimler veriyoruz. Bütün kurumlar olarak sürekli bu işin üzerine düşüyoruz' diye konuştu.

FİYATLAR NORMALE DÖNECEK

Aynı zamanda bu kış Antalya'da yaşanan hortum ve sel felaketlerinden dolayı çiftçinin üretim yapamaması nedeniyle sebze fiyatlarında aşırı yükselme olduğunu ifade eden Alp, havaların düzelmesiyle birlikte fiyatlarında normale dönmeye başladığını söyledi. Alp, 'Kışın kötü hava şartlarından dolayı mahsul yetişmemişti. Şimdi bu fiyatlar hava şartlarının düzelmesiyle düştü ve düzene girdi. Son günlerde havanın soğumasıyla ufak artışlar oldu fakat hava şartları uygun olduğu sürece fiyatlar da normale döner' diye konuştu.
Deniz TOPKAYA