Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca, hamilelik sürecinde bel ağrılarının bebeğin büyümesine bağlı olarak artabileceğini ve ağır kaldırma, gibi sakıncalı hareketlerin bunu tetikleyebileceğini söyledi.
Hamilelik çok keyifli bir süreç fakat bazı şikayetler anne adaylarının tadını kaçırabiliyor. Bel ağrıları da bu şikayetlerden biri. Hamileliğin her döneminde ortaya çıkabilen bel ağrılarını, hamileliğe özgü hormonlardan değişen vücudun ağırlık merkezine kadar birçok faktörün tetikleyebildiğini söyleyen Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca, bu şikayetleri önlemenin yollarını anlattı.Hamilelik güzel olduğu kadar sabırlı olmayı gerektiren eşsiz bir süreç. Bebeğinizin karnınızda her geçen gün hızlıca büyüdüğünü görmek, onun hareketlerini hissetmek muhteşem bir duygu ancak hamilelik bazı fiziksel şikayetleri de beraberinde getiriyor. Bu şikayetler içinde çoğu anne adayının ortak şikayeti; bel ağrıları... Bel ağrılarının hamileliğin her döneminde birçok sebepten dolayı ortaya çıkabileceğini söyleyen Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca, bu ağrıların erken dönemlerde hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi, ilerleyen dönemlerde bebeğin büyümesine bağlı olarak da gelişebildiğini söylüyor. Fizyoterapist İsmail Çağrı Koca, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bebeğin büyümesiyle bel ve çevresine binen yükün artması, omurlar arasındaki bağların gevşemesi ve sinir sıkışması gibi nedenler bel ağrısı yapabiliyor. Bunların dışında hamilelik döneminde yapılan bazı sakıncalı hareketler, ağır kaldırma, uygunsuz pozisyonlar gibi durumlar da bu ağrıların oluşmasında etkili.”Eğilip kalkarken dikkat!
Hamilelikte bazı şeylere dikkat ederek bel ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Öncelikle belden geçen ağırlık merkezinin öne doğru kayması sonucu oluşabilecek bel ağrısından korunmak için, kişinin duruşuna dikkat etmesi ve sırt kaslarını güçlendirmesinin çok önemli olduğunu belirten Fizyoterapist İsmail Çağrı Koca, diğer önerilerini şöyle sıralıyor: “Bunun dışında öne doğru eğilmelerde, mümkün olduğunca gergin bir vaziyette durun ve bu eğilmeleri dizlerden veya sabit bir yere tutunarak gerçekleştirmeye çalışın.”
Anne adaylarının uzun süre ayakta durmaktan ve ağır yükler kaldırmaktan kaçınmaları gerektiğini de ifade eden Fizyoterapist İsmail Çağrı Koca, “Hamilelikte sivri ve uzun topuklu ayakkabılardan da uzak durulmalı. Ayrıca yatakta sırt üstü yatmak yerine yan yatmak ve bacakların arası ile karın altına uygun bir yastık koymak, kişide oluşabilecek bel ağrılarının önüne geçiyor” diyor.Fizik tedavi fayda sağlıyor
Anne adayının rahat bir hamilelik geçirmesini engelleyen bel ağrılarının giderilmesinde fizik tedaviden de faydalanmak mümkün. Fizik tedavinin yalnızca sağlık sorunlarına bağlı tedaviler için yapılmadığını belirten Fizyoterapist İsmail Çağrı Koca, bu uygulamanın hamilelikte; sırt ağrısı, bel ağrısı, mesane problemleri gibi yaygın rahatsızlıkları gidermek, daha rahat bir hamilelik yaşamak ve doğumu kolaylaştırmak için yararlı olabileceğini vurguluyor. Fizik tedaviyi özellikle ciddi bel ağrısı yaşayan, bacaklarda yanma ve uyuşma gibi şikayetleri olan anne adaylarına öneren Fizyoterapist İsmail Çağrı Koca, “Bu tür bir şikayetiniz varsa, önce doktorunuza görünün. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde bu tür problemler için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir” diyor.