Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Antalya'nın Menderes Türel gibi bir Büyükşehir Belediye Başkanına sahip olduğu için çok şanslı olduğunu söyledi. Antalyalıların başkan Türel'e sahip çıkmasını isteyen Bakan Elvan; 7 Haziran seçimleri öncesinde Başkan Türelle son derece uyumlu bir çalışma gerçekleştirdik, önümüzdeki 10- 20 yılın Antalya’sını nasıl inşa edebiliriz diye seçim öncesi bir program ortaya koyduk. Dedik ki biz, şu projeleri gerçekleştireceğiz. O zaman bize kimse inanmadı, dediler ki bunlar hayal peşinde koşuyorlar. Bugün bakıyoruz ki projelerin belki %60- %70 i gerçekleşmiş durumda.
MİLLET EVET DİYEREK GÜÇLÜ BİR DESTEK VERECEK
Önceki gün Antalya'ya gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Elvan, 16 Nisan'da milletin 'Evet' diyeceğini belirterek,' Bizim milletimiz her zaman ülkesinin kalkınmasından ve gelişmesinden yana olmuştur. 16 Nisan'da bize güçlü bir destek vererek ekonomimizin önünü açacak, istikrara Evet diyecektir' dedi. Elvan, Anayasa değişikliğinin Türkiye'de demokrasinin tam anlamıyla kurumsallaşmasını sağlayacağını ve milli iradeyi daha hakim kılacağını da belirtti.Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan iş adamlarının doğuya 82 milyar liralık yatırım yapmak için başvuruda bulunduklarını belirtti. Cazibe Merkezleri Yatırım Programı için 122 firmanın başvuruda bulunduğunu belirten Bakan Elvan bunun karşılığında iş adamlarının 357 bin istihdam sağlayacakları taahhüdünde bulundukların da belirtti.
Önceki gün Antalya'ya gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Elvan, 16 Nisan'da milletin 'Evet' diyeceğini belirterek,' Bizim milletimiz her zaman ülkesinin kalkınmasından ve gelişmesinden yana olmuştur. 16 Nisan'da bize güçlü bir destek vererek ekonomimizin önünü açacak, istikrara Evet diyecektir' dedi. Elvan, Anayasa değişikliğinin Türkiye'de demokrasinin tam anlamıyla kurumsallaşmasını sağlayacağını ve milli iradeyi daha hakim kılacağını da belirtti.Kalkınma Bakanı Antalya'da katıldığı televizyon programında cazibe merkezlerine 122 firmanın yatırım için başvuruda bulunuğunu bunun da 82 milyarlık bir yatırım anlamına geldiğini belirttti. Elvan, Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkı her zaman gündemde olmuştu özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri diğer bölgelerimize göre gelir ve refah durumu itibariyle daha geri bir durumda kalmışlardır. Dolayısıyla bu bölgelerimizin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik son on ondört yıl içerisinde kamu alt yapı çalışmaları geliştirildi. İnanılmaz bir yatırım yaptık. Ancak bu güçlü altyapıyı tamamlayacak olan eksik bir yönümüz vardı o da gerçekten bu bölgelerde sanayi alt yapımızın olmamasıydı . Biz de başbakanımızın talimatıyla bu bölgelerimizi ayağa kaldıracak bir program hazırladık programa 23 ilimizi dahil ettik' dedi. Bakan Elvan konuşmasını şöyle sürdürdü;
Biz yatırımcının, danışmanlık hizmetlerinden, arsa tahsisine , bina yapımından , makine teçhizat alımına ve işletme sermayesine kadar geçen süreci destekleyen ve tüm aşamalarda hükümetin destek vereceği bir yapı oluşturduk .Ve kalkınma Bankası marifetiyle de bu çalışmaların yürütülmesini istedik. Ben bu cazibe merkezi programını il il dolaşarak neler getireceğini nasıl katkılar sağlayacağını , iş dünyasına, iş adamlarımıza anlattım. 27 şubat tahinde başvurular bitti. Toplam yatırım tutarı 82 milyar lira. Yani eski parayla 82 katrilyon. Bu şu demek; bizim iş adamlarımız Doğuya 82 milyar liralık yatırım yapmak istiyoruz dediler.
İşadamlarımız bu yatırımlarla birlikte 357 bin istihdam sağlayacaklarını ifade ettiler.Biz şimdi her bir projeyi teker teker değerlendiriyoruz. Burada da şuna dikkat ediyoruz , kümelenmeyi sağlayacağız belirli yatırımların belirli illerimizde olması için.Firmalarımızın rekabet gücü olsun , maliyetleri daha da aşağıya insin ve piyasaya güçlü girsinler.BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE BAŞVURU
Cazibe merkezleri projesine beklentilerinin çok üzerinde bir başvuru olduğunu söyleyen Bakan Elvan konuşmasını şöyle sürdürdü; 122 firma 100 milyon liranın üzerinde yatırım yapmak istediğini ifade etti. Bu cazibe merkezi programı çerçevesi içerisindeki iller açısından son derece önemli.Ülkenin ekonomik durumun da değerlendiren Bakan Elvan; 2016 yılı Ülkemiz açısından sıradışı bir yıl oldu. Rusya ile yaşanan kriz ve bundan başta Antalya olmak üzere turizm sektörünün etkilenmesi , terör saldırıları . Bunun dışında 15 Temmuz darbe girişimi , yine yurt dışı başta olmak üzere Türkiye aleyhine yoğun birTürkiye'nin zor durumda olduğunu ifade eden propaganda. Bunların hepsini bir bütün olarak ele aldığımızda kim derse desin 2016 yılı başarılı geçmiştir.
2017'ye bakacak olursak, ocak ve şubat ayından itibaren bir canlanma başladığını görüyoruz. Ekonomide iki aylık ihracatımıza baktığımızda yüzde 9.7'Lik bir artış olduğunu görüyoruz. Bir önceki yıla göre.Diğer taraftan ekonomi güven endeksinin artığını görüyoruz.Bu referandum sonrası daha da iyiye gidecektir' dedi.
MİLLET EVET DİYEREK GÜÇLÜ BİR DESTEK VERECEK
Türkiye'de kalıcı istikrarın sağlanması , demokrasimizin daha da kurumsallaşması ve milletle devletin bütünleşmesinin sağlanması açısından 16 Nisan sor derece önemli olduğunu söyleyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 'Bu millet her zaman rasyonel düşünmüştür, doğruyu her zaman tercih etmiştir. Bu nokta da milletimizin ülkesinin gelişmesinden , kalkınmasından, büyümesinden yana olduğunu her zaman görmüşüzdür.Bunun yüzünden ben son derece rahatım. Milletimiz bize 16 Nisan'da güçlü bir destek verecek ekonomimizin önünü daha da açacak ve ülkemiz üzerinde yaratılmak istenen olumsuz havanın dağılmasını sağlayacaktır' dedi.
2002'den bu yana Anayasa'nın değişmesi için büyük çabalar sarfettiklerini söyleyen Bakan Elvan; 'Biz 2002 yılında iktidara geldik O günden bu güne kadar hazırlamış olduğumuz seçim beyannamelerimize bakınız, her seçim beyannamemize biz Anayasa değişikliğini koyduk. Ve darbe anayasasının ülkemize dar geldiğini bu anayasa ile bu ülkenin yönetilemeyeceğini defalarca ifade ettik. Ve birçok kez girişimde bulunduk.
Biz 2002'den bu yana Anayasanın değişmesi için büyük çabalar sarfettik. Ancak ana muhalefet partisi bizi çok oyaladı. Ve samimi bir duruş sergilemedi . Ve biliyorsunuz son komisyon toplantılarını terkederek anayasa konusunda somut adım atmamızın önünü kestiler.
İşte biz Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için daha hızlı çalışan , dinamik, karar alma süreçlerinin daha da kısalacağı bir hükümet yönetim mekanizmasının oluşması gerektiğini hep ifade ettik. Biz yürütmede deki iki başlılığın kaldırılması gerektiğin hep ifade ettik. Tamam bu gün için Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir uyum var ama yarının garantisi yok. Biz sadece bu günü düşünseydik, bugünü kurtarmaya yönelik bir anlayış içerisinde olsaydık böyle bir sürece girmezdik. Ama bizim anlayışımız hep orta ve uzun vadeli olmuştur' dedi.BİZ REFORMCU BİR HÜKÜMETİZ
Türkiye'nin önünü karartacak bir istikrarsızlığa yaklaşım içerisinde olabileceğini zannetmediğini söyleyen Bakan Elvan, Biz reformcu bir hükümetiz. Reformlar yaparak bugünlere geldik. Ve her reform sonrasındada vatandaşımızdan daha fazla destek alan bir hükümet olduk.Biz dünyayı çok iyi takip ediyoruz ve ülkemizin önünü açabilecek olan düzenlemeleri ortaya koyabilen bir partiyiz. Bizim vatandaşımız sağduyu sahibidir, kendisi doğru kararı verecek, bizim arkamızda olacakbizi evet oyu ile destekleyecektir' dedi.
Bu Anayasa değişikliğinin Türkiye'de demokrasinin tam anlamıyla kurumsallaştırmasını sağlayacak olan düzenleme olacağının altını çizen Bakan Elvan konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü; BuAnayasa ,Demokrasiyi daha da güçlü kılacaktır.Milli iradeyi tam anlamıyla hakim kılacak olan bir düzenlemedir.
Biz milletimize diyoruz ki hükümeti sen seçeceksin , Türkiye Büyük Millet Meclisi seçmeyecek. Yani senin vekilin hükümeti belirlemeyecek. Asil olarak sen belirleyeceksin diyoruz.
Bakın burada halka hükümeti doğrudan seçme yetkisi veriyoruz.
Ve burada şunu söylüyoruz; Hükümet olabilmek için yüzde ellinin üzerinde oy almak zorundasın.Çünkü artık ülkemizi koalisyon dönemleriyle o kriz dönemleriyle birdaha girmesini istemiyoruz. Üç aylık altı aylık bir yıllık hükümetlerin iş başında olmalarını istemiyoruz.
TEK ADAMLIĞIN ÖNÜ KAPALI
Katıldığı televizyon programında muhalefetin tek adamlık konusuna da değinen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan; 'Bir kere oluşturduğumuz modelin gideceği yol demokrasidir. Tek adamlığın önünü kapatan bir modeldir. Çünkü, yürütme, yasama ve yargı boyutu itibariyle kendi iç dinamiklerini ve denge mekanizmalarını oluşturan bir yapıdır. Bu gün Cumhurbaşkanı yapmış olduğu işlerden dolayı herhangi bir makama hesap verme sorumluluğuna sahip değil. Anayasa gereği değil. Sadece vatana ihanetten , o da meclisin yüzde 75 oyu ile yüce divana sevk edilebilir. Ama yeni sistemde cumhurbaşkanı bir sorumluluk içerisine girecek. TBMM bunu denetleyecek. Meclis soruşturma yapabilecek,araştırma komisyonları kurulabilecek. Gerektiğinde yüce divana sevk edilebilecek. Öte yandan Meclis daha güçlü bir konuma gelecek. Çünkü hükümetten kanun hazırlama yetkisini alıyorsunuz. kanun tasarıların tamamen Meclis hazırlayacak' diye konuştu.TÜREL'E ÖVGÜ: Böyle bir belediye başkanı bulamazsınız
Antalya'nın Menderes Türel gibi bir Büyükşehir Belediye Başkanına sahip olduğu için çok şanslı olduğunu söyleyen Lütfi Elvan; 'Bunu samimi olarak ifade ediyorum. Böyle bir büyükşehir belediye başkanı çok nadir bulunur. Antalya halkımızdan benim istirhamım şu, lütfen büyükşehir belediye başkanlarına sonuna kadar sahip çıksınlar. Böyle bir belediye başkanı bir daha bulamazlar' dedi. Elvan 7 Haziran seçimleri öncesinde Başkan Türelle son derece uyumlu bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi; , Sayın Menderes Türel’le ve birlikte önümüzdeki 10- 20 yılın Antalya’sını nasıl inşa edebiliriz diye seçim öncesi bir program ortaya koyduk. Dedik ki biz, şu projeleri gerçekleştireceğiz. O zaman bize kimse inanmadı, dediler ki bunlar hayal peşinde koşuyorlar. Bugün bakıyoruz ki projelerin belki %60- %70 i gerçekleşmiş durumda.
ANTALYA'NIN TEMEL PROBLEMİ ULAŞIM
Antalya’da temel problemlerden biri ulaşım olduğunu söyleyen bakan Elvan, Ulaşıma yönelik, geçen bir, bir buçuk yıl içerisinde çok önemli projeler yapıldı. Özellikle bizim öncelikli yapılmasını istediğimiz Antalya’nın kuzeyle olan bağlantılarını güçlendirilmesi, biliyorsunuz Konya, Burdur, Isparta ile olan bağlantılarının güçlenmesi çok önemliydi. Bu noktada çok önemli mesafeler kaydedildi, bunlar programa alındı. Dolayısıyla yatırıma yönelik ulaşıma yönelik ciddi bir problemimiz söz konusu değil. Yine yatırım programımıza alacağımız birkaç projemiz var.
Antalya ulaştırmaya yönelik projelerimize baktığımızda, karayolu ulaştırmasında biliyorsunuz şu an Antalya için en öncelikli konulardan bir tanesi Kumluca, Finike’den itibaren Kaş’a kadar uzanan güzergahın mutlaka artık bölünmüş yol olması gerekiyor ve çevreye duyarlı bir proje ortaya koyduk. Tünellerle geçeceğimiz, kıvrıla kıvrıla virajları göremeyeceğimiz bir yol altyapısını inşallah Antalya’ya kazandıracağız.
Bir başka proje de batı havaalanıAntalya projesi. Biliyorsunuz turizm açısından kültür ve açısından tarihi doku açısında batı Antalya’nın önemi var ama ulaşım zayıf ama batı Antalya’nın mutlak havaalanına ihtiyacı olduğunu söyledik proje hazırladık sunduk Demre bölgesi için araştırmalarımızı yaptık.

KRUVAZİYER LİMAN ŞART
Antalya’da 2 adet kruvaziyer liman inşa etmeliyiz. Antalya da ve Demre'de olmalı. 2 bölge tespit ettik biri Antalya merkez diğeri Demre, Şu anda sağolsun büyükşehir belediye başkanımız merkez için çalışmalarını tamamladı, Antalya’ya inanılmaz bir cazibe katacak. Gemiyle gelenler denizin altından karaya çıkacak. İkincisi de Demre'de ulaştırma bakanlığı şu an çalışmalarını sürdürüyor.
Antalya’nın inanılmaz bir potansiyeli var ve bu potansiyeli harekete geçirecek olan çok ciddi altyapımız ve çok iyi belediye başkanları olduğunu söyleyen Bakan Lütfi Elvan, ' Ben de kendimi Antalya’nın bakanı olarak görüyorum.Antalya çok daha iyi noktalarda olacak' diye konuştu.