Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) düzenlenen haftalık toplantısında Dünyada ve Türkiye'de Nükleer Enerji' konusu ele alındı. Toplantıya, Prof. Dr. İsmail Boztosun ve CLK Akdeniz Müşteriler Müdürü Pervin Acar konuk oldu.
Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un açılış konuşmasının ardından CLK Akdeniz Müşteriler Müdürü Pervin Acar, kurum çalışmaları hakkında bilgileri verdi, şikayetleri değerlendir. '186 Elektrik Arıza' hattının sürekli meşgul olması noktasındaki şikayetlerle muhatap olan Acar, "Hattın meşgul çalmasını önlemek için çalışma yapılıyor. CBS DMS sistemi tamamlandığında elektrik kesintileri ile ilgili gelişmeler, SMS yoluyla müşterilere bildirilecek. Çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.
NÜKLEER ENEJİ HER ALANDA KULLANILIYOR
Prof. Dr. İsmail Boztosun ise nükleer enerji ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında iş adamlarını bilgilerdi. 6 yıldır üniversitede görev yaptığını, bu süre içinde pek çok ilke imza attıklarını kaydeden Prof. Dr. Boztosun, "Birçok ödül aldık. Türkiye'de ilk kez kendi kendini finanse eden bir nükleer enerji merkezini kurduk. 55 kişilik bir ekibe sahibiz. Günümüzde, arkeolojiden ziraate kadar birçok branşta nükleer enerji kullanılıyor. Bu kadar önemli olan bir alanda çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
YANLIŞ ALGININ ÜRÜNÜ
Dünyada 31 ülkede 442 nükleer güç santrali bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. İsmail Boztosun, santrallerin daha çok ABD, Avrupa ülkeleri ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde bulunduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerdeki nükleer santrallerin yerleşim yerleri ve sanayi merkezlerinde bulunduğuna değinen Prof. Dr. Boztosun, "Türkiye'de nükleer santral olmadığı için kömür ve doğalgaz ağırlıklı enerji merkezleri var. Nükleer santrallere karşı önyargı hakim. Radyasyon endişesi nedeniyle yatırımlar bilinçsiz şekilde engelleniyor. Ancak endişeler tamamen gereksiz" dedi.

SİGARA KADAR ETKİLİ DEĞİL

Teknolojinin itici gücünün enerji olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İsmail Boztosun, şunları söyledi:
"Enerji ne kadar ucuz mal edilirse üretim o kadar kolay olur. Üstelik en çevreci enerji üretim sistemi nükleerdir. Gaz, rüzgar gibi diğer etmenler daha riskli. Nükleer tesisin yanında yaşayan bir kişi, günde 1 paket sigara içen kişi kadar radyasyona maruz kalmıyor. Ancak gelişmiş ülkeler, bu konuda müthiş bir algı yönetimi uygulayarak bizim gibi ülkelerin nükleere geçmesine engel olmaya çalışıyor."
Türkiye'de sadece Akkuyu santralinin hizmete girmesiyle 4 bin kişinin istihdam edileceğine değinen Boztosun, enerji fiyatlarının da ucuzlayacağını kaydetti. Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, desteklerinden dolayı Prof. Dr. İsmail Boztosun'a teşekkür plaketi verdi.