ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK), yayınladığı yardımcı eczacılık ile ilgili düzenleme hakkında görüşlerini paylaştı. Ertekin, 'yardımcı eczacılık' uygulamasının hayata geçmesinin yeni mezun olan meslektaşları için hem mesleği hem de ticari işleyişi öğrenmeleri açısından olumlu olduğunu söyledi. Eczacı işverenin ise aleyhinde bir düzenleme olduğunu belirten Ertekin, 'Devletin 'yardımcı eczacı' istihdam eden eczacıya finansman desteği vermesi lazım. Çoğu sektöre destek veriliyor, eczacılara verilmiyor. Eczacıların da bu desteklerden faydalanmasını talep ediyoruz. Çünküeczacıya ekbiryük getirecek' dedi.

ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Ertekin, yardımcı eczacı uygulamasının 2014 yılında alınan bir karar olduğunu uygulamaya ise 5 yıl sonra geçildiğine dikkat çekerek '2014 yılından bugüne kadar uygulamanın alt yapısının hazır olması gerekiyordu. Düzenleme 2014 yılında tüm meslektaşlarımızın onayı ile çıktı. 2014 yılından bugüne kadar ekonomik şartlar yanlarında yardımcı eczacı çalıştıracak meslektaşlarımızın aleyhine değişti. Ayrıca 2018 yılı Haziran ayında eczacılık fakültesinden mezun olan gençlerimiz için bu zamana kadar kılavuzun yayınlanmaması da meslektaşlarımızın 6 ayının çöpe atılmasına neden oldu. Kılavuz yeni yayınlandı. Eczacılar meslektaşlarını istihdam etmek için 2019 Haziran ayı mezunlarını bekleyecek' diye konuştu.

Nüfus kriteri gibi eczacıların ciro kriteri belirlendi. Belirlenen cirolar üzerindeki eczacılar yardımcı eczacıları istihdam etmek zorunda diye bir kriter kondu.

Mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen eczacıların 1 yıl süreyle 'yardımcı eczacı' olarak eczanelerde çalışmaya başlayacağını söyledi. Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı, çalışabileceği eczaneyi kendisi belirleyebileceğini belirten Ertekin, yardımcı eczacının finansman desteğinin devlet tarafından karşılanmasını istediklerini talep ettiklerini belirtti.

Ertekin, '2013 yılında Eczacılık Fakültesi'ni kazanan öğrenciler fakülteyi bitirseler de eczane açma yetkileri yok.

Bu düzenlemedeki amaç eczacılık fakültesinden mezun olan eczacıları eczane yaşantısına hazırlamak. Mevzuatı daha iyi öğrene öğrene devamında da mesleğini fiili olarak uygulama esaslarını öğrenerek mesleğe atılmasını sağlamak. Zaten eczacı dükkanı açabilmek için nüfus kriteri var. 2018 yılından itibaren üniversitelerin eczacılık fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız artık bakanlığın yer gösterdiği bölgeler dışında eczacı dükkanı açma hakları olmayacak.

İş yerindeki yardımcı personelin sağlık bilgisi olmasından kaynaklı avantajımız sınırsız. Bu avantajı kimse yadsıyamaz. Bu meslektaşlarımız acemi. Yardımcı eczacının lehine bir durum. Yardımcı eczacı hem mesleki uygulamaları öğreniyor hem de ticareti öğreniyor.

Bizim için olumsuz tarafı maddi desteği yok. Eczacı finansman desteği alırsa eczacı meslektaşını çok rahat istihdam eder. Hatta böyle bir zorunluluğu olmayan eczacıların da talepte bulunur. Kamunun istihdam eden eczacıya destek vermesi lazım. Çoğu sektöre destek veriliyor. Eczacılara verilmiyor.

Deniz TOPKAYA