Liselere girecek öğrencilerin, veli ve öğretmenleriyle birlikte merakla bekledikleri yeni sınav sistemiyle ilgili detaylar açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan ve netlik kazanan ortaöğretim kurumlarına girişte izlenecek yolu belirten 'Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu' yayımlandı.

Antalya'da eğitim veren Özel Has Okulları'nın Genel Müdürü Seçil Çimen, yayımlanan kılavuzla ilgili değerlendirmeler yaptı. Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak her devlet okulunun sınavla öğrenci almayacağını vurgulayan Seçil Çimen, 'Kılavuza göre belirtilen okullar ve kontenjanları doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Bu okul sıralamalarında yeterlilik gösteremeyen öğrenciler için de 'mahalli yerleştirme' dediğimiz ilköğretim okullarında da uygulanan sistem devreye girecek' diye konuştu.

Bu durumda 8'inci sınıf velilerinin ne düşünmesi ve nasıl bir karar vererek geleceklerini belirlemesi gerektiği sorularına da yanıt veren Çimen, 'Bu zamana kadar liselere girişte pek çok sistem uygulandı. OKS, SBS, TEOG gibi adlar verilen bu sistemler birbirinin küçük farklarla aynısıydı. Ancak bu yıl uygulanacak olan sistem ilk defa tüm 8'inci sınıfları sınavla liseye taşımıyor. Bunu rakamlarla açıklayacak olursak Antalya'daki 8'inci sınıf öğrenci sayısı, Performans Takip Sınavı (PTS) verilerine göre 31 bin 703. Bu sayının yüzde 10'u, yani 3 bin 170'i kılavuzda belirtilen liselere girebilecek' dedi.

HANGİ İLÇEDE KAÇ LİSE?

Has Okulları Genel Müdürü Seçil Çimen, açıklanan kılavuzla ilgili Antalya'ya ilişkin şu bilgileri paylaştı:'Sınava girecek 8'inci sınıf öğrencileri Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde 7, Alanya ve Döşemealtı ilçelerinde 5'er, Konyaaltı ve Kepez ilçelerinde 4'er, Aksu, Kumluca, Manavgat ve Serik ilçelerinde 2'şer, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Kaş, Kemer ve Korkuteli ilçelerinde ise 1'er liseye girmek için tercih yapabilecek. Bu okulları tercih etmeyenler veya yeterli puana sıralamayla ulaşamayan öğrenciler adrese dayalı sistemle ikametlerine en yakın liseye kayıt olmak zorunda. Bu doğrultuda okulların öğrenci profilleri de bölge yerleşim profiliyle şekillenecek.'

Özel Has Okulları Genel Müdürü Seçil Çimen, yeni sistemle birlikte özel okulların öneminin daha da arttığını ifade ederek, 'Bize göre eğitim sistemini her anlamda güçlendiren ve destekleyen özel okullar ortaöğretimde daha da önem kazandı. Çünkü 'nitelikli okullar' olarak adlandırılan okullara gidemeyen öğrencilerimiz mahalli yerleştirmeden memnun kalmayabilir. Ortaöğretim çağındaki öğrenci artık gelecek planını net olarak çizmek zorunda olduğu için özel bir lise bu sistemle avantaja dönüşebilir. Kontenjan azaldıkça seçme şansı azalan öğrenciler özel ortaöğretim kurumlarında seçme haklarını kullanabilir' dedi.HABER MERKEZİ