ANTALYA Ticaret Borsası (ATB)Ekim ayı meclis toplantısında 2017 yılı değerlendirmeleri ve 2018 yılına ilişkin beklentiler konuşuldu. 2017'nin son iki aylık döneminde yılın nasıl biteceği ve 2018'e dair ekonomik ve ticari beklentilerin ön plana çıktığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, 2016'ya göre Antalya'nın daha hareketli bir yıl geçirdiğini kaydetti. Çandır, özellikle yılın ilk yarısında sağlanan finansa, vergiye ve istihdama yönelik kolaylıkların, darboğaza karşı direnci arttırdığını dile getirdi.

KREDİLERLE BORÇ ÖDENDİ

Yılın ilk sekiz ayında geçen yıla oranla kullanılan toplam nakdi kredi tutarı Türkiye'de yüzde 8 artarken, Antalya'da yüzde 20 ile ülke ortalamasının iki buçuk katı üzerinde arttığını anlatan Çandır, 'Ülkemiz genelinde kamuya ait bankalarca kullandırılan kredi tutarı yüzde 35, Antalya'da ise yüzde 36 oranında artmıştır. Ancak ülke genelinde özel bankalardan kullandırılan kredi miktarı yüzde 2 oranında düşerken, bu oran ilimizde yüzde 9'un üzerinde yükselmiştir. Tüm bu rakamlar sonrası yılın ilk yarısında sağlanan kredi olanaklarıyla küçük ve mikro işletmeler aldıkları kredilerin büyük bölümünü borç ödemelerine ve cari giderlerini karşılamaya ayırmıştır' dedi.

TURİST GELİRİ DÜŞTÜ

Bu yıl turist sayısındaki nispi artışın kent ekonomisindeki hareketliliğe etkisinin, geçmiş yıllardaki etkinin çok altında kaldığını dile getiren Ali Çandır, 'Özellikle kişi başına turizm geliri istatistikleri bu tespitimizi doğrulamaktadır. Örnek vermek gerekirse; 2014 yılının ilk yarısında ülkemize gelen yabancılar kişi başına 818 dolar harcarken, bu yılın ilk yarısında 604 dolar civarında harcama yapmışlardır. Hatta bu rakam ikinci çeyrekte 570 dolar seviyesine gerilemiştir. Harcamalardaki bu gerileme turizmden elde edilen gelirlerin kent ekonomisine yansıma derecesinin düştüğüne işaret etmektedir. Özellikle Avrupa'dan gelen turist sayısındaki düşüş, bu gerçekleşmenin en önemli nedenidir' diye konuştu.

YENİ KOLAYLIKLAR

Ali Çandır, Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir taleple kullanılan kredilerin geri ödemelerinin sorunsuz gerçekleşmesi için kısa vadede öneriler sundu. Çandır, 'Turizmcilerin, tedarikçilerine olan ödemelerini zamanında ve tam olarak yapmaları, orta vadede ise devletimizce yatırım ve istihdamı motive edici nitelikte yeni kredi kolaylıklarının sağlanması kentimizin geleceği bakımından son derece önemlidir' dedi.

DOMATES PROBLEMİ

İşsizlik sorununa da iki örnek veren Çandır, ne eğitimde ne de işte olmayan gençlerin oranının yüzde 26.7, yani her 4 gençten birinin hem iş hem eğitim hayatının dışında bırakıldığı ve tarımda çalıştırılacak işçi bulunamadığını söyledi. Rusya'nın devam eden domates yasağını da gündeme getiren Çandır, 'Domates başta olmak üzere bazı ürünlerimizin ihracatındaki belirsizlikler devam etmektedir. Ticaretimizi engelleyen bu belirsizliklerin bir an önce giderilmesini bekliyoruz' dedi.(DHA)