TURİZMİN yanı sıra önemli bir tarım kenti de olan Antalya'da çiftçiler, eylülün sonunda başladıkları zeytin hasadını tamamlamak için hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bölge halkının en önemli gelir kaynakları arasında yer almaya başlayan zeytinin bir bölümünü yemek için ayırırken, büyük bölümünü ise zeytinyağı fabrikalarında sıkılarak yağ elde ediliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'deki 8 milyon 369 bin dekar zeytinlik alanının 166 bin dekarı Antalya'da bulunuyor. Antalya'da 44 bin 290 ton olan zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 50'den fazla artarak yaklaşık 70 bin tona yükseldi. Son 3 yılda bölgedeki zeytin ağacı varlığı da yaklaşık 2 milyondan 4,5 milyona çıktı. Türlere ve ebatlara göre 2.5- 3.5 lira arası toptan fiyatı olan zeytinin perakendede 4- 7 liraları arasında tezgahlarda yerini alıyor. Zeytinyağı fiyatları ise kalitesine 15-20 lira arasından değişiyor.

ZEYTİNYAĞINDA BÜYÜK İVME

Zeytinyağı imalatçısı Zafer Tan, son yıllarda Antalya bölgesi zeytinyağında çok büyük bir ivme kazandığını söyledi. Son 15 yıldır bölgede zeytinciliğin yükseldiğini aktaran Tan, 'Bunun sebebi zeytin emeksiz bir bitki olduğundan dolay zeytinyağı sektörü büyümeye başladı. Eskiden bu bölgeden zeytinyağını dışarıdaki tüketiciler pek almak istemezdi. Tarımın başkentiyiz ama zeytincilik 5. grup ürün olduğu için, herkes olursa olur olmazsa olmaz gözüyle bakardı. Çiftçinin bilinçsizliğinde dolayı asitler yüksek çıkardı. Yüksek çıktığı için de piyasa değerlerinin altında satılıyordu. Son 5-6 yıldır özellikle Antalya zeytinyağı yaptığımız çalışmaların sonucunda ulusal ve uluslararası piyasada söz sahibi olmaya başladı. Yani Antalya'nın yağı eskisi gibi asit 7-8 değerinde değil, 0.0-0.4 dizemlerdeki asit oranında seyir ediyor. Bunun temeli de çiftçiden ve bizim gibi imalatçı firmalardan kaynaklanıyor. Gösterilen gayretten dolayı çiftçi bilinçlendi' dedi.

Bu bölgede tek bir sıkıntılarının olduğu söyleyen Tan, şöyle konuştu:'Zeytin ağacı toprağa dikildikten sonra 8 ile 10 sonra ürün vermeye başlar ve gelir sağlanır. Şu andaki çiftinin mantığı 2-3 yıl sonra hemen gelir elde edecek bir ürün olduğu gördüğün dolayı biraz sıkıntımız var. Onu da yetkililer ve bizler çiftçileri bu konuda bilinçlendirerek yavaş yavaş sektörün büyümesini sağlıyoruz. Bundan 10 yıl önce Antalya bölgesindeki 2.5 milyon adet ağacı var iken şuan bu sayı 2 katı artarak 5 milyonun üzerine çıktı. Bu ağaçların ürün vereni 3 milyon, yeni fideler ise yaklaşık 2 milyon adet. Birkaç yıl sonra bu fidelerin de ürün vermeye başladığı zaman Antalya zeytinyağı daha farklı bir boyuta gelecek.'(İHA)