Türkiye’nin çiçek bahçesi Antalya, 14 Mayıs'ta kutlanacak Anneler Günü için 36 Avrupa ülkesine ihraç ettiği 50 milyon dal çiçekten 7 milyon dolarlık gelir bekliyor.
Her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü'nde en çok tercih edilen hediyelerin başında gelen kesme çiçek sektöründe hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Günde 3 vardiya çalışmayla gelen taleplere yetişmeye çalışılan sektörde, Hollanda, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa'daki 36 ülkeye kesme çiçek ihracatına başlandı. Sektör açısından tek üzüntü verici nokta ise Rusya pazarında yasağın kalkmasına rağmen, bu ülkenin koyduğu yüksek vergi oranı nedeniyle ihracatın yapılamaması.

"36 ülkeye ihracat"
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, çiçek sektöründe önemli günlerde hareketliliğin iki katına yükseldiğini söyledi. Yaklaşan Anneler Günü nedeniyle hummalı bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Bağdatlıoğlu, “Kış döneminin son günlerindeyiz. Anneler Günü ile birlikte sezonu kapatıyoruz. Tüm bayan çalışanlarımız dünyanın 36 ülkesine gönderilmek üzere çiçek buketlerini hazırlıyorlar. İhracatımızda ilk sırada, Hollanda, Almanya, İngiltere ve doğu bloğu ülkeleri yer alıyor” diye konuştu.

"50 milyon çiçekten, 7 milyon dolarlık gelir"
Bu dönemde 7 milyon dolarlık bir ihracat yaptıklarının altını çizen Bağdatlıoğlu, “Anneler Günü'nde 50 milyon dal kesme çiçek çıkışımız olacak. 36 ülkeye ihracatımız aralıksız devam ediyor. Ama Rusya önemli bir pazarımız. Rusya’da geçen ay yapılan anlaşmayla çiçek sektöründeki yasak kalmış olmasına rağmen, koydukları vergiyle birlikte yine çıkışımız sıfır. Bu nedenle tüm ağırlığımızı Avrupa’ya veriyoruz. O bölgelere Anneler Günü’nde çiçek sevkıyatı yapamamamız üzücü. Rus anneleri çiçeklerimizle sevindiremedik” dedi.

"Dünya pazarına göre hazırlanıyor"
Daha ucuz ve kaliteli çiçeklerler Türkiye’deki anneleri de sevindireceklerini ifade eden Bağdatlıoğlu, “Günümüzde çiçeklerde renklerde bir trend oldu. Eskiden uzun ve büyük çiçekler tercih edilirken, şimdilerde daha konsept ve pastel renkli çiçekler tercih edilmeye başlandı. Eskiden gül tek başına bir anlam ifade ederken, şimdi bir buket içinde anlam buluyor. Çiçeklerimiz Avrupa ve Türkiye’de isteklere cevap verecek şekilde dizayn ediliyor. El değmeden modern makinelerde paketleniyor. Soğuk zincir bozulmadan 4 derecede tüm dünyaya ulaştırılıyor” şeklinde konuştu.

"Gerbera ve karanfil"
İhraç edilen çiçekler arasında önceliği gerbera, karanfil ve buketlerin aldığını dile getiren Bağdatlıoğlu, iç pazara ise daha çok gül, lisiyantus, gerbera, Hüsnü Yusuf ve yeşilliklerin tercih edildiğini sözlerine ekledi. (İHA)