ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 15'incisini düzenlediği Girişimcilik Günleri başladı. Akdeniz Üniversitesi'ndeki açılışa TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Bilim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Tandur, ATSO Başkanı Davut Çetin, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, çok sayıda davetli ve üniversite öğrencileri katıldı.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'nin geleceği için gençlerin odağa alınması ve iş süreçlerine dahil edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Bilecik, dünyada girişimcilikle yaratılan değerin yüzde 78'inin, 7 ülkedeki 11 şehirde bulunduğunu söyledi. Bilecik, 'Bu bakımdan biraz daha hem Antalya hem İstanbul hem Ankara olarak önemli şehirlerimizin bu işe daha fazla önem vermesi gerekir. Maalesef bu 11 şehir içinde bizim herhangi bir şehrimiz yok. Bu konuda hatta anonsunu yapmayı planladığımız, bakanlıklarla da çalışıp Türkiye'den de en az bir şehrin bu ekosistem içerisinde yer alması için TÜSİAD olarak bir çalışma grubu kurduk' dedi.

TÜREL'DEN CESARET VURGUSU

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye'den, Antalya'dan ve kendi girişimciliğinden örnekler verdi. Gençlere seslenen Başkan Türel, girişimciliğin cesaret, kararlılık ve gayret istediğini, belirterek, 'İnanacaksınız, çalışacaksınız ve başaracaksınız' vurgusunu yaptı. Türel, Antalya'nın özellikle endemik zenginliğini dünyaya satacak genç girişimcileri beklediğini söyledi.

Türkiye ve Antalya'da girişimciliğin durumu ve sorunları konularında konuşarak engellerin azaltılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Türel, 'Böylece Türkiye'nin daha ileri gitmesini sağlayacağız' dedi. Kendisini babadan bir gazete ve matbaa devralan girişimci gazeteci olarak tanıtan Başkan Türel, '1987 yılında ofset tekniği ile Antalya'da çıkarılan günlük gazete hiç yoktu. Girişimciliğe 23 yaşında başladım. Antalya'nın ilk ofset yerel gazetesini çıkarma cesareti ortaya koydum. Bizim o gün açtığımız o kapıdan bugün Antalya'da yayınlanan 23 tane ofset günlük yerel gazeteye mevcut. Girişimcilik tabii ki cesaret, kararlılık ve gayret istiyor ama mutlaka yılmadan yolunuza devam etmeniz gerekiyor. Belediye başkanlığı görevi ise artık bir sosyal girişimcilik işidir. Belediye başkanı olarak belediyenin yeni girişimlerine yol açıyorum, buna ilave olarak ilimizdeki girişimlerin önünü açmaya gayret ediyorum' dedi.

Türk girişimcisi ve iş adamlarının, ekonomi dünyasının dinamiklerini başardığını belirten Başkan Türel, 'Sanayicisi, turizmcisi, inşaatçısı, tarım üreticisi ve köylüsü, çalıştı ve üretimi geçen seneye göre rekor seviyede artırdı. Türkiye büyüyor Antalya'mız da büyüyor. Teröre rağmen, yabancı basındaki kötü yayınlara rağmen, yanlış bilgilendirme kampanyalarına rağmen, Antalya geçen seneye göre gelen turist sayısını yüzde 60'a yakın arttırmış ve büyük başarıya imza atmıştır. Bu Antalya halkının ve girişimcisinin başarısıdır. 2014 yılına göre Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları tam 20 kat artmıştır. Üç yılda 20 kat büyüdük. Gelecek sene 30 kat büyüyeceğiz. Bu yatırım artışı hükümetimizin, yerel yönetimlerin kaynaklarını ve önünü açması ile ilgili. Ama asıl fark ciddi bütçe yönetimi, doğru kaynak kullanımından kaynaklanmaktadır' dedi.

Girişimcilik Haftası'nın dünyada 170 ülkede kutlandığını belirten AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, AKGİM, AKİŞMER, Antalya Teknokent ve Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu'nun girişimcilik ekosistemi içerisinde üniversite-sanayi işbirliğini en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi.

Girişimcilik Günleri etkinliğinde üniversite olarak bulunmanın çok önemli olduğunu belirten ABÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Tandur, 'Girişimcilik, yenilikçi ve eleştirel düşünce fikri eğitim en önemli konusu. Antalya Bilim Üniversitesi olarak bizler de sadece öğrencilerimize kitaptan okunan bilgileri ezberlemekle kalmayıp onları bir fikre, projeye, ürüne ve pazarlanabilir şekilde yöneltmeye çalışıyoruz' dedi.

Girişimciliğin Türkiye ve Antalya için hayati bir konu olmaya devam ettiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, dün açıklanan yüzde 11'lik büyüme oranıyla ilgili de zaten çift hane beklediklerini kaydetti. Büyümenin üçte ikisinin tüketim, üçte birinin yatırımdan geldiğini söyleyen Çetin, 'Bu nedenle yüksek büyümenin sürdürülebilir olması için yapısal reformlarla yatırıma ve ihracata dayanan bir büyümeye geçmemiz gerektiğine dikkat etmeliyiz' diye konuştu.

'EĞİTİM KALİTESİNDE GERİDEYİZ'

ANSİAD'ın girişimcilik tohumunun, 15 yılda Batı Akdeniz girişimcilik bahçesini yarattığını ve paydaşlarla birlikte girişimcilik ekosistemini yeşertmeyi başardıklarını belirten ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan ise Türkiye'nin beşeri sermayede, uluslararası iş yapmakta, işbirliği ağları kurmakta zayıf kaldığına dikkat çekti. Okullaşma oranının iyi fakat eğitim kalitesinde geride olduğumuzu söyleyen Erdoğan, 'Dijital çağa girerken gençlerimizin önünde çok büyük fırsatlar açıldığına şüphe yok. Gençlerimiz yetenekli ve istekliler, artık ülke olarak yapmamız gereken şey gençlerimizin özgürce risk almaya, yenilik yapmaya yönlendirmektir. Eğitim sistemimizde yapılan yeniliklerin yeterli olduğunu söyleyemeyiz' dedi.(DHA)