BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, 2018 ihracat rakamları ve BAİB'inprojeleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Antalya'nın TIR parkının bulunmadığını belirten Bahar, bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını ve bakanlığa en kısa sürede sunacaklarını söyledi. Bahar, 'TIR parkı Antalya'nın büyük bir ihtiyacı ve kanayan yarası. TIR parkı hem gümrük muhafaza hem de TIR sektörü için bu dağınıklığın toplanması anlamında ve kaliteli hizmet verebilmek adına ciddi bir adım olacaktır. Konu izin aşamasında. Gerekli yasal prosedür tamamlanırsa BAİB olarak yapmaya biz talibiz' dedi.

LİMANA RO-RO PROJESİ

İhracatçının ve memleketin menfaatini koruma adına Antalya'ya ro-ro hizmetini getirmek için de çalışma yaptıklarını belirten Bahar, 'Elimde olsa projeyi hemen onaylarım. Ama bir takım çalışmalar gerektiriyor. BAİB olarak Merkez Avrupa'ya12 bin TIR'ın üzerinde sezonsal ağırlıklı sevkiyat yapıyoruz. TIR sevkiyatları ekim ortasında başlarhaziran ortasından sonra da sezonluk olduğu için yavaşlar. Bölge itibariyle pek çok sektörde hizmet vermemize rağmen ro-ro firmamız yok. Mersin Limanı'nı araştırdık bir ro-ro firması var. Firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaştığımız takdirde maliyetler açısından da ihracatçımızı menfaatini birlik olarak korumaya devam etmek zorundayız' dedi.

SEKTÖREL VE PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ

Bölgenin sektörlerine baktıklarındasektörel ve pazar çeşitliliği sıkıntılarının olduğuna dikkat çeken Bahar, 'BAİB'in yüzde 60'a yakın kısmını 2 ana sektör oluşturuyor. Bunlar yaş sebze ve meyve doğal taş. Geri kalan 20 sektör yüzde 40'ını oluşturuyor. Sektörel ve pazar çeşitliliği yoksa risk altındasınız demektir. Sektörlerimizi geliştirmemiz lazım. Sektörleri nasıl geliştirebiliriz, önünü nasıl açabiliriz bu çalışmaları hızla devam ettirmemiz lazım. Hali hazırdaki sektörlerin problemlerini çözmeliyiz' şeklinde ifade etti.

2 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ

İhracat rakamlarının geçen yıla oranla bu yıl ilk 9 ayda yüzde 7 olarak arttığını belirten Bahar, 'Bölgemizden 151 ülkeye ihracat yapıldı. 1 Ocak - 30 Eylül 2018 döneminde ihracatımız 1,3 milyar doları geçti. Hedefimiz bu sene 2 milyar dolarlık ihracat. Bu hedefin ne kadarını yakalayabiliriz bilemiyorum fakat yakalayabilmek için mücadele etmeliyiz. Memleketimiz ticaret savaşlarının ortasında kavga veriyorsa biz bu savaşın askerleriyiz. 'Bölge ve her bir işletme olarak bu hedefleri desteklemeliyiz' diye düşünüyorum.' Diye konuştu. Yılın 9 ayında Batı Akdeniz bölgesinden yapılan ihracatta en fazla payı alan ülkenin 191 milyon dolarla Çin'in olduğunu dile getiren Bahar, 'Bu ülkeyi 96 milyon dolarla Almanya ve 84,5 milyon dolarla Rusya takip etti' dedi. Deniz TOPKAYA