Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD)'ın geleneksel kahvaltı etkinliğinin bu haftaki konuğu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin oldu. Antalya Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan VİB Otel'de gerçekleştirilen etkinliğe Çetin'in yanı sıra DÖSİAD üyeleri ve Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Gülmez katıldı.

GALA, 23 ARALIK'TA

Toplantının açılış konuşmasını yapan DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, sosyal sorumluluk kapsamında ilçede eğitim göre 10 bin öğrenciye diş bakımı ve taraması yapacaklarını anlattı. Gencer, sözlerine şöyle devam etti: 'Bu projemizde diş bakımı ve taraması yapılacak 10 bin öğrencimize diş fırçası ve macunu hediye edeceğiz. Bunun yanında 7 yıllık bir geçmişimiz var. Bunun anısına 23 Aralık'ta büyük ihtimalle Ramada Otel'de bir gala yapacağız. Devlet büyüklerimizi ve Antalya protokolünü oraya davet edeceğiz. Hep birlikte güzel bir gece geçireceğiz. Şimdiden onun müjdesini vermek istedim. Bildiğiniz üzere Nisan ayında ATSO'da bir seçim var. Sayın Çetin'de bu süreçte aday. Bugün bizlere Antalya ekonomisiyle ilgili bilgiler de verecek. Kendisine, katıldığı ve bugün bizimle birlikte olduğu için teşekkür ediyorum.'

'GÜLMEZ: KAMPÜSE TAŞINIYORUZ'

Başkan Gencer'in ardından söz alan Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Gülmez, '2010 yılında Döşemealtı'nda kurulan Ayşe Sak Yüksekokulu kurulmuştu. Yeni bir okul olmamıza rağmen önemli işler yaptık. 2016 yılında Uygulamalı Bilimler Fakültesi'ne dönüştük. 1200 civarında bir öğrenci sayısına ulaştığımız için mevcut binamız bize yetersiz gelmeye başladı. O yüzden kampüse taşınıyoruz. 2018 Ocak ya da Şubat gibi taşınacağız. Bu binanın ise eğitim merkezine dönüşmesini istiyoruz. Biz, bu süreçte DÖSİAD'dan çok önemli destekler aldık. Başta Başkan Gencer olmak üzere bizi ailelerinden biri olarak gören DÖSİAD ailesine ve ATSO Başkanımız Çetin'e teşekkür ediyorum' dedi.

'İRAN GEZİMDE DÖSİAD'I SORDULAR'

Gülmez'in ardından konuşmasına başlayan ATSO Başkanı Çetin, Antalya'da iş ile işçiyi buluşturacak bir sistemin olmadığını söyledi. Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile güzel işlerin altına imza attıklarını anlatan Çetin, sözlerine şöyle devam etti: 'DÖSİAD'ın çalışmaları diğerlerinden çok farklı. Ticari elçi gibi çalışıyor. Yurtdışı çalışmaları çok verimli. Bazı gruplar sırf gezmek için gidiyor yurtdışına. Ama DÖSİAD öyle değil. İran'daki gezimde DÖSİAD'ı bana sordular. Böyle şeyler duyunca mutlu oluyorum. Ancak ben yurtdışı gezilerini hepbirlikte yapabiliriz diye düşünüyorum. Daha verimli olacaktır. 20'nin üzerinde SİAD var Antalya'da. Ancak gerçekten çalışan birkaç kurum var. DÖSİADda bunlardan birisi.'

'UÇAK ANTALYA'YA DÜŞTÜ'

Görev süresi boyunca birlik ve beraberlik vurgusu yapmaya çalıştığını aktaran Başkan Çetin, 'Ancak ben böyle dedikçe kopmalar yaşandı. Görev süremde birçok siyasi olayda yaşandı. Mesela Rus uçağı düştü. O gün, o uçağın Antalya'ya düştüğünü söyledim. Ne yazık ki dediğimde haklı çıktım. Yaş sebze meyvenin yüzde 60'ı, turizmin yüzde 30'u Rusya'ya bağlı. 15 Temmuz'da çok etkiledi. Odada bir patlama yaşandı. Tek tesellimiz can kaybının olmamasıydı. Referandum süreci yaşadık. 18 yıldır odada görev yapıyorum. Hiç bu kadar sıkıntılı bir dönem yaşamadık.Bunların hepsi benim görev süreme denk geldi. Yaşananlar kuşkusuz Antalya ekonomisini etkiledi' dedi.

'HERKES TURİST SAYISINA BAKIYOR'

Rus uçağının düşmesinin ardından hemen toplanıp Antalya için 4 tane senaryo çizdiklerini anlatan Başkan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: 'En kötü senaryomuz 3 milyonluk düşüştü. Ama 6 milyonluk bir düşüş yaşadık. Çok kötü bir yıl oldu. Bu yıl turizm biraz toparlandı. 10 milyonu geçeceğiz gibi görünüyor. Turist sayısı arttı belki ama Antalya'ya bıraktığı ekonomik katkı çok farklı değil. 2015'de 122 Euro olan oda fiyatımız bugün 82 Euro. Durum böyle olunca sayı artsa da elde edilen gelirde bir farklılık olmuyor. Hatta bu konuda sayın valimizle bir iddiaya girdik. Hiç kimsenin turistin bıraktığı paraya bakmadığını, turist sayısına baktığını söyledim. Bunda da haklı çıktım. Bizim 20 yıllık 30 yıllık planlar yapmamız lazım. Herkes görev süresini kurtarma derdinde. Birlikteliği bir türlü sağlayamıyoruz. Herkes kendi yaptığını iyi olarak görüyor. Ben bundan sonrada birlik beraberlik diye konuşmaya devam edeceğim.'

'PİYASALAR 2 AYDIR SIKINTILI'

Yetkisel anlamda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Başkan Çetin, bu sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Avrupa'da farklı bir sistem olduğundan bahseden Çetin, 'Ülkemizde dükkan açmak isteyen bir kişi önce maliyeye, sonra belediyeye gidiyor. Evrak işleri bittikten sonra isterse gelip bize üye oluyor. Ama diğer ülkelerde böyle değil. Dükkan açmak isteyen biri önce odaya gidip yeterlilik belgesi olmak zorunda. Zaten bu işte böyle olmalı. Bu konuda da 20 yıllık 30 yıllık planlar yapılmalı. Aksi takdirde başarı yakalanması zor. Antalya ekonomisi geçen yıllara göre biraz daha iyi. Ama son 2 aydır çok büyük sıkıntı var. Grafikler çok iyi görünüyor. Bunu görebilmek için bir anket çalışması yapacağız 1120 kişiyle. Önümüzdeki ay bunun sonuçlarını göreceğiz. Piyasaya göre konuşmak zorunda kalıyoruz. Bakmadan konuşup sıkıntı var deyince sen muhalefet yapıyorsun diyorlar. Bu sistem değişmeli. Bakanlıklarla önemli görüşmelerimiz oldu. Kredilerin ertelenmesini talep ettik. Kredileri kesti bankalar. Nefes kredisi çıkarıldı. Bir kısmınız duydu bir kısmınız duymadı. Ama ekonomiyi önemli ölçüde rahatlattı. Antalya daha iyi olsun diye çalışıyoruz' diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından Başkan Gencer, günün anısına Başkan Çetin'e bir plaket takdim etti. Etkinlik, çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. (Abdullah ÖZKAN)