ANTALYA Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, fırıncı esnafının artan maliyetler karşısında zor durumda olduğunu veayakta kalabilmek için ekmeğin kalitesini yüzde 40 düşürdüğünü söyledi. İnce, 'Maliyetleri karşılayabilmek ve işletmeleri kapatmamak adına fırıncı esnafı nerede ucuz un var onu alıp kullanıyor. Geçen sene yüzüne bakmadığımız unları bu sene alıp kullanıyoruz. Ekmekte kalite yüzde 40 düştü. Ayakta durabilmek için bu şekilde yapmak zorundayız. Yapamayanlar batıyor. Toptan ekmek satan fırıncı esnafı da ekmeğin gramını azaltıyor. 8-10 bin arası ekmek çıkaran fırıncılar ekmeğin 6 binini gece sabaha kadar çıkarıp dağıtıyor. Fırıncı esnafı gece yaptığı ekmekleri 30-40 gram eksik çıkartıyor. Bunu yapmak zorunda kalıyor' dedi.

FIRINCI ESNAFI BATIYOR

Ayakta kalamayan fırıncı esnafının dükkanlarını kapatmaya başladığını söyleyen İnce, '15 gün öncesine kadar 11 fırıncı esnafımız kepek kapatmıştı. 15 gün içerisinde 3 esnafımız daha kepenk kapattı. Bu şekilde yılbaşına kadar dükkan kapatan esnaf sayısı 30-35'i bulacak. Nisan ayına kadar ekmeğe zam yapılmaması gündemde. Ekmeğe zam yapılmadan Nisan ayına kadar devam edilirse dükkan kapatmak zorunda kalan fırıncı esnafı 50'yi bulacak. Antalya'da 250 fırın var. 50'si bu gidişle kapanacak' diye konuştu.

BEKLENTİMİZ KALMADI

İnce, fırıncı esnafının yaşadığı mağduriyetler için yetkililer ile görüştüklerini ancak bir gelişme olmadığını söyledi. İnce, 'Sadece havanda su dövdük. O yüzden konuştuklarımızın faydası yok. Fırıncıesnafında fırtına korkunç bir şekilde devam ediyor. Herkes gemisini kurtarma derdinde. Gemisini kurtaran yoluna devam edecek kurtaramayan da dükkanını kapatacak. Devletten hiçbir beklentimiz kalmadı. Çünkü çözüm üretmiyorlar. Kelime oyunlarıyla halkın nezdinde fırıncı esnafını kötü gösteriyorlar. Vatandaşın aklında çuvalı 85 TL olan un var. Biz bu unların yemlik buğdaydan yapıldığını söyledik suçlu olduk' dedi.

Deniz TOPKAYA