ANTALYA'DA 12 bin üyesi olan Altı Nokta Körler Derneği Şubesi'nin Başkanı Cemalettin Çakar, Antalya'daki görme engellilerin sorunlarından bahsederek büyük sorunların yollarda ve otobüslerde yaşandığını belirtti. En büyük sorunlarının erişilebilirlik olduğuna dikkat çeken Çakar, birçok görme engelli yolunun kullanıma uygun olmadığını ve otobüslerde sesli sinyal olmadığından ötürü sıkıntı çektiklerini söyledi. Yaşadıkları birçok sıkıntıya değinen Başkan Çakar, taleplerini Büyükşehir'in düzenlediği ulaşım çalıştayında dile getirdiklerini ve çözüm gelmesini umduklarını belirtti.

15 YILDIR GÖREV ALIYOR

Başkan Çakar, emekli olduktan sonra görme engelli olduğundan bahsederek 15 yıldır Antalya'da olduğunu söyledi. Altı Nokta Körler Derneği'ni önceden de bildiğini belirten Çakar, 'Derneğimizin diğer şubelerde yaptığı etkinlikleri biliyordum. Görme engelliler hakkında mücadele verdiklerini, cezaevlerinde yattıklarını biliyordum. Bu yüzden böyle bir dernekte görev almak istedim. Antalya'ya geldiğimden beri bu dernekte görev alıyorum. Ayrıca Altı Nokta Körler Derneği'nin Genel Merkezi'nde Yönetim Kurulu üyesiyim. Aynı zamanda Türkiye Engelliler Meclisi Antalya Temsilcisiyim' bilgilerini verdi.

YOLLAR UYGUN DEĞİL

Antalya'daki görme engellilerin hakları ve sıkıntıları ile alakalı mücadele sürdürdüklerini belirten Çakar, 'Antalya'da çok büyük sıkıntıları var. Bizlerin şu anda kaldırımlardda yürümesi mümkün değil. Bazı sokaklarda, merkezde bile görme engelliler için uygun olmayan caddeler var. Şarampol ve Ali Çetinkaya caddelerinde örnek yollarımız mevcut. Görme engellilerin hiçbir sorunla karşılaşmadığı yollar. Ama bunlar yeterli değil. Görme engelli yollarında kaliteli malzeme kullanılmadığı için, bastonlarımız var olan yollarda bile çalışmıyor. Bunun için yerel yönetimlerle görüşüyoruz, onlara bildirip bu malzemelerin kalitelileştirilmesini talep ediyoruz' dedi.

ÇALIŞTAY YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımla alakalı bir çalıştay yaptığını belirten Çakar, 'O çalıştayda isteklerimizi belirttik. Ne kadar etkili olacak zamanla göreceğiz. Ben öncesinde de Büyükşehir'e taleplerimizi dilekçe ile bildirmiştim' dedi. Engelli bir bireyin Altı Nokta Körler Derneği'ne ulaşmasının da zor olduğunu aktaran Çakar, 'İsmetpaşa'da tramvaydan inen bir görme engelli bizim derneğimizi bulamaz. Çünkü İsmetpaşa'dan buraya görme engelli yolu yok. Bunu talep ettik. Işıklar Caddesi üzerinde yıllar önce yapılan yol, görme engelli yolu değil. Görme engelli yolu adında yapıldı fakat malzeme görme engellilerin bastonlarına göre uygun değil. Ben bunları gazetelerde, televizyonda bahsettim ama demek sesimiz duyulmadı. Caddede ağaç var başımızın seviyesinde ve görme yolu üzerinde. Defalarca söylememize rağmen bir işlem yapılmadı' şeklinde konuştu.

ENGELLİ, DERNEĞE ULAŞAMIYOR

Yine Işıklar Caddesi'nde esnafların ürünlerini görme engelli yollarına koyduklarını söylene Çakar, 'Buna bir türlü önlem alan yerel yönetim göremedim. Baston yolu olan yollarda gittiğimizde ve esnafın eşyalarına çarptığımızda neredeyse bizi bir dövmedikleri kalıyor. Sessiz kalsak bir türlü kalmasak başka türlü. Ocak ayında Cumhurbaşkanımız 2020 yılı erişebilirlik yılı olacak dedi. Ben buna çok sevindim. Demek ki bütün illerde erişebilirlik çalışmalarında ilerleme olacak. En azından öyle olacağını umuyorum. Biz daha derneğimize ulaşamıyoruz. Önce engelli derneğine ulaşsın. Bizim en büyük sorunumuz erişebilirlik' açıklamasını yaptı.

OTOBÜSLERDE SESLİ SİNYAL OLSUN

En büyük sıkıntının da ulaşımda olduğunu kaydeden Başkan Çakar, '2009 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne bir proje vermiştik. Hala ulaşımda otobüslerdeki sesli sinyal sistemini çalıştıramadık. Yıllarca anlatmamıza rağmen sonuca varamadık. Bugüne kadar bizden sonra İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bu projeyi uyguladı ve devam ediyor. Ama Antalya'da maalesef bu sistemi devreye sokamadık. Biz uzaydan yeni bir keşif istemiyoruz, icat istemiyoruz. Tramvayda çok güzel çalışan bir sesli sistem var. Bunun aynısını otobüslerde de olmasını istiyoruz. Var olan sistem kullanımına uygun değil' ifadelerine yer verdi.

KAMU BİNALARI DA SIKINTILI

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'ten görüşmek için randevu talep ettiklerini ama bir türlü görüşemediklerini anlatan Çakar, '12 bin üye sayımız var bizim. 12 bin kişiyi temsil ediyorum. Yine de dertlerimizi anlatacak randevu talebimiz onaylanmadı' dedi. Engelli haklarının engelliler olduğu sürece devam edeceğini belirten Çakar, 'Ben aynı zamanda Valiliğin Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonüyesiyim. Komisyon olarak her yeri kontrol etme şansımız var. Maalesef kamu kurul ve kuruluşlarının erişilebilirliği yok. Geçenlerde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittim asansörde rehin kaldım. Asansör bazı katlarda duruyor. Bindiğiniz zaman 3'e gitmek ya 2'ye ya da 4'e çıkacaksınız sonra 3'e ineceksiniz. Şaşırdım kaldım. Bunu bırakın engelliyi normal vatandaş nasıl kullanıyor? Bize yapılan açıklama binanın eski olmasından kaynaklı böyle olduğuydu' dedi.

'HASTANELERDE SESLİ SİSTEM İSTİYORUZ'

Antalya'ya TopluKonut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) ev verilirken de yanlışlıklar yapıldığından bahseden Çakar, 'Görme engelliye birinci kattan, bedensel engelliye 5'inci kattan daire veriyorlar. Geçenlerde bir bedensel engelli arkadaşımız bu durumdan ötürü zorluk yaşadığını anlatıyordu. Döşemealtı ilçemizdeki TOKİ evlerine ulaşım yok. Orada bulunan görme engelliler evden çıkıp markete ya da hastaneye gidemiyorlar. Duyduğum kadarıyla yol yapımlarına başlayacaklarmış. Sorun sadece bunlarla da bitmiyor. Mesela hastanelerde sıra beklediğinizde 'Ekranı takip et' diyorlar. Ekran gören insanların işine yarıyor. Ben göremiyorum ki? Orada seslendirme sistemi yapsalar, isim soyisim olmasa da kaç numaranın sırası olduğunu seslendirseler bu kadar sorun yaşamayacağız. Her hastaneye gittiğimizde birinden yardım istemek zorunda kalıyoruz. Bu da bir erişememezlik' sözlerine dikkat çekti.

İLÇELERDEKİ SIKINTILAR

İlçelerde de çoğu yerde sıkıntı olduğunun altını çizen Çakar, 'Geçtiğimiz haftalar'da Serik e Manavgat'ı denetlemeye gittik. Aynı sorunların daha fazlası var. Çünkü her yerde altyapı yok. Altyapı olmayan yerde üstyapı beklemek çok zor. Eski binaların erişilebilirliği hiç yok. Yeni yapılan kamu binaları için erişilebilirlik maddesi koydular. Ama bu maddeleri uygularken, örneğin bir engelli rampası yüzde 6 meyilli olması gerekirken adam yapıyor yüzde 70 meyilli. Engelli oradan ne çıkabiliyor ne de inebiliyor. Engelsiz birey bile kayıyor. Engelli ne yapsın' dedi.

TURİSTLER DE MAĞDUR

Antalya'nın turizm kenti olduğuna dikkat çeken Çakar, 'Geçen hafta Antalya'da görme engellilerin programı vardı. Turnuvalar oldu. Yaklaşık bin 500 kişi geldi. Önümüzdeki hafta yine var. Turnuvada elenen arkadaşlarımız ne yapacak? Şehri gezecek. Dışarı çıkmaya kalktığı zaman bir sürü engelle karşılaşacak. Otobüslerde yönlendirme yok. Sokaklarda görme engelli yolu yok. Görme engelli kişi Antalya'ya geldiğinde ören yerlerine nasıl gidecek? Turizmin başkenti Antalya, dünyadan buraya gelen var. Dışardan gelen engelli bireylerin de Antalya'yı gezmesi lazım. Şehirde yaşayanlar kadar dışardan gelenler de engellerle karşılaşıyor. Sorun yaşamayacağı tek yer tramvay' diyerek engellere dikkat çekti.

PLAJA ULAŞIM YOK

Görme engelli insanların da plaja gidebilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Çakar, 'Duraklar plaja 200 metre uzaklıkta. İndiğiniz zaman duraktan plaja giden görme engelli yolu yok. Plaja gidiyoruz, görme engelli plaja erişemiyoruz. İnşallah ulaşacağız' dedi. Çakar, engellilerle ilgili uygulama yapılırken kendilerine sormadıklarını belirterek, projelerin yapım aşamasında engelli bireylere danışılması gerektiğini, aksi takdirde yanlış uygulamaların ortaya çıktığını ekledi.
Özel/Dilan ERAY