Basın emekçilerine çeşitli haklar getiren 212 sayılı yasanın kabul edilişinin 57. yıldönümünde 'Çalışan Gazeteciler Günü bugün kutlanıyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Rasim Gündüz, mesleki sorunlara dikkat çekti ve yetkililerden bu sorunları çözmesini istedi.

Gazetecilerin günümüzde büyük sorunlarla başa çıkmaya çalıştığını belirten Gündüz, koşulların bir an önce iyileştirilmediği takdirde mesleği daha zor günlerin beklediğini söyledi. Yasama, yürütme ve yargı organlarının yanında 4'üncü güç konumunda bulunan basının sorunlarının çözümü için TBMM'nin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Gündüz, 'Ülkemizde, medya alanında kapsamlı bir değişime ve yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. İfade özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan meslek kanuna kadar bir dizi sorunumuz, çözüm bekliyor. AB standartlarında ekonomik düzen ve demokrasi hedefleyen Türkiye'de bu hedefle ters orantılı gelişmeler yaşanmakta. Basın yayın kuruluşları, siyaset kurumunun hedef göstermeleri neticesinde örtülü bir sansürle karşı karşıya. İş dünyasına ilişkin her yıl teşvik ve destek paketleri açıklanırken, binlerce fikir işçisinin istihdam edildiği basın yayın kuruluşlarına yönelik ciddi bir düzenleme yapılmamaktadır. Yaşadığımız tüm bu sorunlar nedeniyle, meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak'lar ve 24 Temmuz'lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir. Tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Basın Dayanışma Günü'nü kutluyorum' dedi.

VALİ: HAYATİ GÖREV

Vali Münir Karaloğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü mesajında, gazetecilerin hayati bir görevi yerine getirdiğini söyledi. Dünden bugüne basının, demokratik toplumların olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Karaloğlu, 'Basın hak ve özgürlüklerin korunmasında önemli bir mihenk taşıdır. Yaşamakta olduğumuz bilgi ve bilişim çağı, yaşanan bilgi kirliliği, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi hususu, bu önemi daha da artırmaktadır. Şüphesiz ki, basın mensupları, halkımızın kanaat ve beklentilerinin tarafsız bir şekilde gündeme taşıyıp kamuoyu ile paylaşarak çok önemli, hatta hayati bir görevi yerine getirmektedir. Her an, her yerde ve büyük bir özveri ile görevinin başında olan basın çalışanları bu görevi ifa edebilmek için zaman mefhumu gözetmeksizin çalışmaktadır. Yaptığımız her işte, attığımız her adımda, basın çalışanlarının ortaya koydukları emek ve gayrete şahidiz' dedi.

MESLEKTAŞ TÜREL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel isedemokrasinin olmazsa olmazı basının cefakar çalışanlarının ne zor şartlar altında görevlerini yerine getirdiğini, Türkiye'nin sürekli sarı basın kartı sahibi tek Büyükşehir Belediye Başkanı olarak en iyi bilen kişilerden biri olduğunu söyledi.10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Türel, 'Antalya için yerine getirdiğim Belediye Başkanlığı görevimin yanı sıra asıl mesleğim olan gazetecilik, benim için her zaman büyük bir gurur ve onur kaynağı olmuştur. Muhabirlik, köşe yazarlığı, gazete yöneticiliği, gazete sahipliği yapmış, basın sektörünün tam içinden gelen bir meslektaşınız olarak, bugünün anlamını ve güzelliğini ben de yaşıyorum. Demokrasimizin ve toplumumuzun güçlenmesi için sorumlu gazetecilik anlayışıyla, gecesini gündüzüne katan, meslek ilkelerine ve haysiyetine her zaman dikkat etmiş değerli gazetecilerimize ne kadar teşekkür etsek az' dedi.

'BÜYÜK SORUMLULUK'

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal mesajında, Türkiye'nin gelişimi, halkın bilgilenip bilinçlenmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basının çok önemli katkıları olduğunu söyledi. Ünal, 'Toplumu bilgilendirme görevini üstlenen basın mensuplarına çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme ilkesiyle zor şartlar altında fedakarlıkla görev yapan basın mensuplarımızın bu çabası takdirle karşılanmalıdır' ifadelerini kullandı

'KUTLANAMIYOR'

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da basın emekçilerinin gününü kutladı. 10 Ocak 1961'de basın sektöründe çalışanların haklarının yasallaştığı kanunun kabul edildiğini hatırlatan Uysal, şöyle dedi: 'Maalesef, bir bayram havasında kutlanması gereken bugün de aynı şeyleri tekrarlamak zorunda kalıyoruz. Bugün birçok meslek örgütü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamıyor. 10 Ocak'ı işsiz bırakılmış, mesleğini yapamaz hale gelmiş gazetecilere adıyor. Oysaki gazetecilik aynı zamanda toplumun özgürlüğüdür. Gazetecinin iş güvencesi, toplumun haber alma özgürlüğünün teminatıdır. Gazetecinin bağımsızlığı, toplumun gerçekleri öğrenme hakkının teminatıdır. Gazetecilik özgür olmadıkça toplum da özgür olamaz. Her ne pahasına olursa olsun, gazetecilikten vazgeçmeyen, çalıştırılmayan ama meslek onurunu koruyan tüm basın emekçilerini selamlıyorum.'

ÜLKENİN SESİ

Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 'Milli mücadele yıllarında Türk basını, milli birliğin ve beraberliğin sağlanmasında, düşman işgaline karşı ülkenin sesi olmuştur. Basın bu gücünü 15 Temmuz darbe girişiminde de bir kez daha ispatlamıştır. Toplumun her alanda yaşadığı sorunları ve bu sorunların çözüm önerilerini, yeri geldiğinde canı pahasına dahi kaleme alan ve kamuoyuna aktaran gazetecilerimizin '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü yürekten kutluyorum.' dedi.

MÜŞTEREK SES

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, toplumsal bilinci arttırmak vatandaşların doğru, tarafsız haber alabilmesi amacıyla ilkeli yayıncılık yapan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. 'Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi, 'Basın milletin müşterek sesidir.' zaman kavramı olmaksızın zor şartlarda görev yapan basın mensuplarımız şehrimizin, ülkemizin sorunlarını kamuoyuna aktarmak adına özveriyle görev yapmaktadır. Basın kuruluşlarımızın daha özgür bir Türkiye adına verdiği mücadelede her zaman gazetecilerimizin yanındayız' dedi.

DEMOKRASİ VURGUSU

ATSO Başkanı Davut Çetin ise basının demokrasinin temel taşlarından birisi olduğunu söyledi. Çetin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 'Görsel-işitsel ve yazılı basın, halkın bilgilendirilmesi, demokrasi kültürünün yerleşmesi, toplumsal farkındalığın artması sürecinde önemli bir rol üstlenmiştir, üstlenmeye devam etmektedir. Basın, demokrasinin temel taşlarından biridir. Demokrasinin güçlenmesinin yolu, basının özgürce çalışmasını sağlamaktan geçmektedir. Gazetecilerimizin, toplumun haber alma ihtiyacını her türlü zor koşulu göğüsleyerek yerine getirmeye çalıştıklarını biliyor, görüyoruz.'

SORUMLU GAZETECİLİK

Basın İlan Kurumu Antalya Şube Müdürü Nedim Engin de basın mensuplarının sevinç ve gururunu gönülden paylaştığını belirterek, 'Kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak amacıyla günün her anında görevini bıkmadan, yılmadan, gece, gündüz demeden, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde hangi şartlar da olursa olsun başarıyla yerine getiren tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü Basın İlan Kurumu adına bütün samimiyetimle kutluyor, tüm basın mensuplarına görevlerinde başarılar diliyorum' dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Antalya İl Müdürü Esen Diler ise basının demokrasinin temel unsurlarından biri olduğunu belirterek mesajında şöyle dedi: 'Basın mensuplarımızın çalışma şartlarının iyileştirilmesi, görevlerini daha etkin, sağlıklı ve verimli bir biçimde yerine getirebilmeleri Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak kurumsal önceliklerimiz arasında yer almakta olup değerli basın mensuplarımıza yönelik çalışmalarımız geçmişte olduğu gibi bundan sonra da artarak devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, basın çalışanlarına, çeşitli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961'de kabul edilişinin 57. yıldönümünde basın mensuplarımızın gününü şahsım ve Kurumum adına kutluyor, fedakarca görevini yürütmeye çalışan tüm basın mensuplarına selam ve saygılarımı sunuyorum.'

HABER MERKEZİ