ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Haziran ayı meclis toplantısında sektörel sorunlar, sebze ve meyve, hububat, et ve süt piyasalarındaki durum ve beklentiler değerlendirildi. 2019 yılının ilk aylık döneminin özetinin 'seçim' olduğunu aktaran ATB Başkanı Ali Çandır, artık seçim faslının geride bırakılması gerektiğini belirterek, 'Şimdi seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız. Önümüzdeki dört yılı toplumsal ve ekonomik ilişkilerin rehabilitasyonu için değerlendirmeliyiz. Çünkü ülkemizin kaybedecek bir saniyesi bile yok, zaman kalkınmaya odaklanma zamanıdır' dedi.

CİDDİ HASAR UYARISI

Tarım sektörünün uzun yıllardır nispi olarak düşük seyreden büyümesini hızlandırmak ve istikrarlı yapısını korumanın önümüzdeki dönemin en önemli hedeflerinden biri olması gerektiğini belirten Çandır, 'Son zamanlarda ülkemiz gündeminden düşmeyen tarımsal sorunların çözümü için önümüzdeki dönemi fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Aksi halde tüm direncine ve istikrarına rağmen sektörümüz, ciddi hasar görme riskiyle karşı karşıya. Eğer tarımdaki nispi istikrar da bozulursa bunu düzeltmek, diğer sektörlere göre çok daha zor olur ve uzun bir süre ister' dedi.

SEKTÖRÜN SORUNLARI

Çandır, meslek komitelerinden gelen sektörün başlıca sorunlarını şöyle sıraladı;'Artan maliyetlerin fiyatlara yeterince yansıtılamaması. Tarımda çalışacak işgücünü bulmadaki zorluklar. Hal dışı depolardaki rekabet bozucu ticaret. Kırdan kente özellikle genç göçünün giderek artması. Et fiyatlarının maliyete göre düşük kalması. Domates başta olmak üzere sebze fiyatlarındaki yüksek dalgalanmaların tek taraflı gündeme gelmesi. İhracattaki kambiyo sorunları. Devlet destekli tarımsal kredilerdeki yüzde 100 faiz artışları.'(DHA)