ANTALYA Çiçekçiler ve Esnaf Odası Başkanı Alim Uysal, çiçek üretiminin tarımsal üretim olarak görülmediğini söyledi. Uysal, 'Çiçek üretiminin de bir tarımsal faaliyet olduğu ve üretime katkı sağladığının farkına varılması gerekiyor. Ülkemizde çiçek üretimi tarımsal bir faaliyet olarak görülmüyor ülkemizde maalesef' dedi. Uysal, çiçek üretiminin de tarımsal üretim olarak görülüp desteklenmesini istediklerini belirtti.

ÇİÇEK LÜKS OLARAK GÖRÜLÜYOR

Dövizdeki dalgalanmalarla birlikte fiyat artışlarının her sektörü olduğu gibi çiçekçiliksektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Uysal, çiçekçi esnafının ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. Uysal, ülkede yaşanan belirsizlikler ve alım gücünün düşmesi nedeniyle, son dönemlerde insanların temel ihtiyaçlarına ağırlık verdiğini ve çiçek almadığın belirtti. Uysal, 'Çiçekçi esnafının derdi çok para kazanmak değil, sadece ayakta kalabilmek. Çiçekçiler günü kurtarma derdinde. İnsanların alım gücü düştüğü için özel günlerde de çiçek almıyor. Çiçek hala ülkemizde lükse giriyor. Çoğu çiçekçi esnafımız bu gidişle mesleği bırakacak ya da başka işlere yönelecekDevletten kredi istemiyoruz. Biz işimizi hakkıyla yapmak istiyoruz' dedi.

HAKSIZ REKABET ORTAMI

İnternet ve marketlerde çiçek satışının sektörlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Uysal, bu şekilde haksız rekabet ortamı oluştuğunu sektörde tekelleşmeye doğru gidildiğini ifade etti. Hastanelerde çiçek satışının yasak olması 'Çiçek Gönderme Bağış Yap' kampanyasının da sektörlerine vurulan darbe olarak niteleyen Uysal, 'Türkiye'de çocukların okuyamamasının tek nedeni çiçekmiş gibi bir hava oluşturulması sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Bu şekilde dile getirdiğimizde de sanki çocukların okumasını istemiyormuşuz gibi bir hava oluşuyor. Çiçek göndermeyin bağış yapın diyorsunuz ama bir çiçekçinin çocuğunu da okumaktan mahrum bırakıyorsunuz. Çocukları okutmanın tek yolunun da çiçek almadan bağış yapma olduğunu da zannetmiyorum. O zaman çiçek üretimini de satışını da yasaklayalım herkes okusun' diyerek tepki gösterdi. Deniz TOPKAYA