ANTALYA Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal, çiçek üretiminin tarımsal üretim olarak görülmediğini söyledi. Çiçek üreticilerinin desteklenmediğini belirten Uysal, 'Tarımsal üretim dendiği zaman akla yaş sebze meyve geliyor. Çiçekçilik sektörü deve kuşu gibi ne sanayi ne de tarım sektörüne giriyor. Neticede çiçek de bir üretim faaliyeti' dedi. Antalya'da çiçek üretim alanlarının azaldığına dikkat çeken Uysal, 'Çiçek üretimi en çok Antalya'da yapılıyor. İhracatın büyük çoğunluğunu Antalya oluşturuyor. Bu nedenle çiçek üreticisinin de desteklenmesi lazım' dedi.

PEK ÇOK SEKTÖRÜ AYAKTA TUTUYOR

Antalya'da çiçek üretim alanlarının azalması, üretilen çiçeklerin de ihracat edilmesi nedeniyle iç piyasada fazla çiçek olmadığına bu nedenle de fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Uysal, özellikle özel günlerde çiçeğin az talebin fazla olması nedeniyle fiyatların yükseldiğini toplumda da çiçekçilerin fırsatçı olarak değerlendirildiğini söyledi. Üretiminden satış aşamasına kadar pek çok kişinin çiçek sektöründen geçimini sağladığını söyleyen Uysal, 'Üretimden satış aşamasına kadar çiçekçilikten geçimini sağlayan insanları birleştirdiğimizde ciddi bir rakam ortaya çıkıyor' dedi.

Çiçekçilik sektörünün dolaylı yollardan birçok sektörü de etkilediğini dile getiren Uysal, 'Çiçekçilik hizmet sektörü olarak görüldüğü için pek önemsenmese de pek çok sektörü ayakta tutuyor. Örnek vermek gerekirse çiçeği süsleme de kullanılan cam, tekstil ürünleri. Dolayısıyla çiçek sektöründeki düşüş diğer sektördeki düşüşleri de beraberinde getiriyor' dedi. Uysal, 'Çiçek üretiminin tarımsal bir faaliyet olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Kabul edilmezse hiçbir sorun çözülmez 'diye konuştu.

KDV YÜZDE 8 OLMALI

Çiçekçilik sektöründe KDV oranının yüzde 18 olmasının fiyatları etkilediğini söyleyen Uysal, 'Çiçek lüks tüketim gibi görünüyor. Çiçekte KDV oranında indirim yapılmalı. KDV oranındaki indirim hem sektörü hareketlendirir hem de üretici ve esnafın esnaf bu şekilde ayakta kalması daha kolay olur. Dolayısıyla KDV oranındaki indirim çiçek fiyatlarına da yansır' dedi. Deniz TOPKAYA