ANTALYA Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul Antalya'da çocuklarda en çok şiddet vakalarına rastladıklarını söyleyerekson 10 yılda Antalya ve Türkiye genelinde çocuğa yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. Ertuğrul, Antalya'da 2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 0-17 yaş aralığında olan çocuk sayısının 620 bin 292 olarak tespit edildiğine değinerek, 'Antalya'da çocuk nüfusunun il nüfusuna oranı ise yüzde 26,63. Antalya'da çocuk sayısı nüfusun önemli bir bölümünü oluşturuyor' dedi.

ENDİŞE VERİCİ

Her geçen gün artarak devam eden şiddetin dayak, tecavüz, kimi zaman da baskı, kısıtlama şeklinde çeşitlilik gösterdiğini söyleyen Ertuğrul, 'Şiddet, çocuklarımıza, gençlerimize çok küçük yaşlardan itibaren okullarda ve hatta tüm kamusal alanda yazılı ve görsel medya araçları ile bir sorun çözme biçimive olağan bir sonuç olarak sunuluyor. Okullara kadar giren şiddet olayları günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Şiddetin tüm acımasızlığı ile artarak devam etmesi endişe verici' diye konuştu.

ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Çocuğa yönelik şiddetin sadece belirli türden olmadığını şiddetin görünmeyen çok sayıda şiddet türü olduğunu söyleyen Ertuğrul, 'Çocuğa şiddette tüm istismar hallerinin bir bütün olduğu, çok zaman iç içe geçtiği bilinciyle hareket edilmesi son derece büyük önem taşıyor. Özetle çocuklar üzerinden yaşadığımız korkularımız toplumsal ayrışma yaşanmadan acilen siyasetler üstü çözümler üretilmesi gerekiyor. Unutmamamız gerekir ki; çocuklara karşı işlenen suçlar işlenmeden önlenemezse, verilecek cezanın toplum vicdanını rahatlatacağı, ancak bu suçların mağduru olmaya aday çocukları koruyamayacaktır' diye konuştu. Çocuğa şiddetin bütüncül çözümü için Meclis'te kurulması önerilen çocuk hak ihlallerine ilişkin komisyonların hızlı bir şekilde kurulması gerektiğine dikkat çeken Ertuğrul, 'Yıllardır bekletilen Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı'nın çıkması ve uygulanmaya başlanması gerekiyor. Bu alanda çalışan sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yürütülmeli ve bu çalışmaların kamu idaresi tarafından desteklenmeli' dedi. Deniz TOPKAYA