ANTALYA'DA son günlerde sayıları artış gösteren sokak toplayıcıları dikkat çekerken, Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Kemal Şentürk, son yıllarda artan göç ve mülteci yoğunluğu ile birlikte Antalya'da daha çok sokak toplayıcıları ile karşılaşıldığını belirtti. Öztürk, seçim dönemiyle birlikte azalan denetimlerin de artışa neden olduğuna dikkat çekerken, sokak toplayıcıları için çözümün kayıt altına alınmaları olduğunu ifade etti. 'Sıfır Atık' projesi ile birlikte 2019 yılı itibariyle sokak toplayıcılarının kayıt altına alınması ve belediyelerle işbirliği içerisinde çalışmalarının sağlanması konusunda da henüz atılmış bir adım yok. Şentürk bu durumu seçim dönemine bağlayarak, 'Şu an seçim döneminin bitmesini bekliyoruz. Seçim döneminde kimse bu konuya el atmıyor. Zaman geçince bu konuya da bir çare bulacaklarını düşünüyorum' dedi.

15 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Şentürk, içerik olarak hala nasıl bir sistemin kendilerini beklediğini bilmediklerini belirterek, 'Belediyelerle ne olacak, şirketlerle mi çalışılacak henüz kesin bir bilgi yok' dedi. Şentürk, sokaklarda görünür şekilde artan sokak toplayıcılarıyla ilgili olarak ise 'Eskiden 5-10 bin arasıydı, şimdi ise Antalya bölgesinde ilçelerle birlikte 15 bini geçiyor. Çoğunluk olarak ilgilenilmiyor. İkamete bağlı olarak bakılıyor ancak kayıt dışı olanlardan dolayı denetimlerin gerçekleşmesi zorlaşıyor. Özellikle Suriyelisokak toplayıcılarında yaşanan artış da bu durumu etkiliyor. Kendi aralarında düzen oluşturarak, hayatlarını sokaklarda çöp toplayarak idame ettiriyorlar' diye konuştu.

'GRUPLAŞMA TEHLİKELİ'

Sokak toplayıcıları arasında gruplaşmalarında olduğunu ifade eden Şentürk, grup halinde gezmelerinin tehlike arz ettiğini söyledi. Şentürk, 'Bu şekilde grup halinde olmaları tehlikeli, ileriki dönemlerde ölümlerle de sonuçlanabilecek kavgalara neden olabilir diye düşünüyorum. Bundan 2 sene önce aynısını söylemiştim ve benzer bir durum yaşanmıştı. Bu tarz durumların yaşanmaması için de önlem alınması gerekiyor' dedi. Esra YAĞCI