İŞÇİ Sağlığı ve Güvenliği Meclisi(İSİG) 'Emeklilik Çağında Çalışan İşçiler Raporu'nu yayınladı. İSİG'in raporunda Türkiye'de 2018 yılının ilk dokuz ayında 'emeklilik çağında çalışan' en az 228 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.İSİG'ten yapılan açıklamada, 'Tüm ücretli iş ölümlerinin yüzde 20'sini 50 yaş üzeri işçiler oluşturuyor. Raporumuzda 'ücretli' ölümlerini baz aldık. Ancak kendi nam ve hesabına, sabahtan akşama aile emeği ile çalışan çiftçi ve esnafın durumuna da mutlaka değinmemiz gerekiyor. Yine bu yılın ilk dokuz ayında 50 yaş üzeri 139 çiftçi ve esnaf da çalışırken yaşamını yitirdi. Yani tüm kendi nam ve hesabına çalışan emekçi cinayetlerinin yüzde 50'sini 50 yaş ve üzeri işçiler oluşturuyor' şeklinde bilgilere yer verildi.

EN FAZLA KALP KRİZİ

İSİG'in raporunda en fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi ve trafik kazası olarak açıklandı. İSİG'in açıklamaları şu şekilde devam etti: 'Yüksekten düşmeler inşaatta, ezilmeler inşaat ve tarımda, trafik kazaları ise taşımacılık işkolunda sık rastlanan nedenler. Ancak dikkat çeken husus bütün işkollarında 'emeklilik çağında çalışan' işçileri 'yatay' olarak kesen neden olan kalp krizleridir. Her 5 'emeklilik çağında çalışan işçi'den 1'i çalışırken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmekte. Kalp krizinin nedeni ağır çalışma koşulları olduğu gibi bu durum belli bir yaşın üstünde olan işçilerin genel sağlığına dair ülkemizin hiçbir politikasının olmadığını da gözler önüne sermektedir' dendi.

EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜRÜLSÜN

Rapor sonrasında taleplerini sıralayan İSİG raporunda, 'İşçilerin belli bir çalışma yılından sonra emekli olma hakları vardır. Emeklilik; işçilerin çalıştıkları işkoluna, mesleğe, cinsiyetlerine, kişisel sağlık durumlarına vb. göre belirlenmelidir. Emeklilik yaşı düşürülmelidir.Emeklilikte yaşa takılma bir maliyet unsuru olarak ele alınamaz. Emeklilikte yaşa takılanların emekli olma hakları tanınmalıdır' dendi. Deniz TOPKAYA