ANTALYA'NIN Aksu ilçesinde, 1121 dekarlık arazide, 2 yıllık çalışma sonunda tamamlanan Türkiye'nin ilk botanik organizasyonu Expo 2016 Antalya, 23 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Expo kulesinden kongre merkezine, yağmur ormanlarından endemik bitki türlerine, eğlence mekanlarından çocuk oyun alanlarına kadar içinde çok sayıda üniteyi barındıran sergi alanı, açık kaldığı 191 günde 5 milyona yakın ziyaretçi ağırladı. 1.8 milyar TL harcanan sergi alanı, 30 Ekim 2016 tarihinde kapandı. Geçen yıl kanun hükmünde kararname ile alan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredildi.

KİLİT'TEN KUMAR TURİZMİ ÖNERİSİ

Muratpaşa Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi ve Kalekapısı Esnaflarını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hasan Kilit, alanın değerlendirilmesine ilişkin öneride bulundu. Kilit, alanın kumar turizmi için kullanılmasını hükümet yetkililerine teklif etmeye hazırlandığını söyledi. Antalya'nın, turizmin başkenti olduğunu ve kente gelen turistlerin kumar oynama isteğinin böylelikle karşılık bulacağını kaydeden Kilit, 'Turizm, bir sektördür ve kendi içerisinde kuralları vardır. Sağlık, dağ, deniz turizmi var. Kumar turizmi de olmalıdır. Yasaklanınca bu, bir kayıp haline geliyor. Buraya gelen turiste 'Kumar oynamayın' diyemezsin. Yer alanı müsait, kapalı alan. Yeni modernize edildi. Havalimanına da çok yakın' dedi.

ENÇ: ÖZEL ÜNİVERSİTE OLABİLİR

Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Expo 2016 alanına özel üniversite kurulması fikrine sıcak baktıklarını belirtti. Enç, konuyu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile istişare ettiklerini belirterek, 'Öncelikle bu alanın Antalyalının faydalanabileceği şekilde değerlendirmesinden yanayız. Özel üniversite alanı olarak planlanır mı düşüncesini olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Lokasyonu, havalimanına yakınlığı bu şekilde bir değerlendirme yapmamıza olanak verdi. Altyapısını oluşturmak gerekiyor. Tabii kentin dinamiklerinin yaklaşımları da önemli. 'Biz yaptık oldu' anlayışında olmak istemiyoruz. 'Birlikte yaptık oldu' anlayışındayız. Üniversite kurulmasının daha yararlı olacağı düşüncesindeyiz' diye konuştu. Gökcen Özdoğan Enç, alanın kumar turizmine açılması fikrine sıcak bakmadıklarını belirterek, 'Bu asla mümkün değil' dedi.

'BUTİK OTEL DÜŞÜNCESİ'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, geçen yıl KHK ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilen alanın özelleştirme kapsamına alındığını aktardı. Alanla ilgili sürecin devam ettiğini aktaran ATSO Başkanı Davut Çetin, 'Özelleştirme İdaresi, alanın özelleştirilmesine ilişkin çalışma yürütüyor. Bildiğim kadarıyla buraya ilişkin bir butik otel projesi var. Alanda bir 'outlet caddesi' oluşturulma düşüncesi var. Bunun dışında mevcut durumu koruyarak, sosyal aktivitelerin, su parklarının olduğu bir alan olarak devam etmesi yönünde çalışmalar var' dedi.

'TARIMSAL ARGE MERKEZİ'

Expo'nun Antalya'ya alınması sürecinde en büyük çabayı gösteren isimlerin başında gelen ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak, botanik alanın kendi misyonu doğrultusunda kullanılması gerektiğini söyledi. Alanın, Aksu ilçesini dünyanın tohumculuk konusunda araştırma merkezi haline getirecek bir arge merkezi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, 'Manavgat- Serik- Aksu ovasının florası son derece güzel. Botanik expoyla taçlanmışken burada tarım argelerinin yapılacağı merkezlerin geliştirilmesini daha doğru bulurum. Uluslararası tarım üzerine konferansların yapılabileceğini düşünüyorum. Tarımın her çeşidiyle ilgili argecilerin kendi alanlarında toplandığı uluslararası bölge olabilir. Nasıl teknokentlerde teknoloji arge merkezleri kuruluyor, serbest bölge alanları kuruluyor, burası da tarım arge merkezi olarak değerlendirilebilir. Aksu'yu dünyanın tarımda en tanınmış merkezi haline getirebiliriz. Bu Antalya'nın marka değerine de büyük katkı yapar' diye konuştu.

PERGE MÜZESİ VE TELEFERİK

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, Vali Münir Karaloğlu'nun, alanda bir arkeoloji müzesi kurulması düşüncesini dile getirdiğini hatırlatarak, burada bir Perge Müzesi kurulması gerektiğini kaydetti. 2018'in Antalya'da 'Perge Yılı' ilen edildiğini aktaran Ege, 'Perge Antik Kenti'ne yakınlığından dolayı kurulacak bir teleferikle bu alan ve antik kent birbirine bağlanarak, müzeyi gezecek ziyaretçilerin Perge'yi gezmesi de sağlanacaktır. Alanın cazibeli olmasını istiyorsak mutlaka bunun bir hikayeyle desteklenmesi lazım. Yeni bir hikaye oluşturmamız lazım' dedi.

Türkiye'nin en büyük kongre merkezinin burada olduğunu söyleyen Yeliz Gül Ege, 'Kongre merkezi olarak işlerliğinin korunarak devam ettirilmesi gerekiyor. Antalya G-20'yi yapmış bir kent. Bu anlamda uykuya dalamaz. Böyle bir lüksümüz yok' diye konuştu. Ege, alanın kumar turizmine açılmasına yönelik önerinin yasal bir zemini olmadığını da belirterek, 'Bunu şimdi konuşmak zaman kaybettirir' dedi. (DHA)