İNŞAAT Mühendisleri Odası(İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, her kente özel 'Kentsel Dönüşüm Anayasası'nın gündemde olduğunu belirterek, anayasadan önce her kente özel Kentsel Dönüşüm Master planlarının yapılarak bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Balcı, 'Her kente özel Kentsel Dönüşüm Anayasası yapılacaksa önce Kentsel Dönüşüm Master planı yapılmalı. Kentin dinamikleri, paydaşları sivil toplum kuruluşları (STK) ve meslek odaları ile işbirliği içerisinde olunarak Kentsel Dönüşüm Master Planı hayata geçirilmeli. Türkiye'nin sürekli seçim ortamına girmesinden dolayı bir takım popülist yaklaşımlar ile kanun ve yönetmelikler çıkarılıyor. Çıkarılan kanun ve yönetmeliklerinde havada kaldığını görüyoruz. Acele edilmemeli. Acele edilen her noktada yanlış yapılıyor' dedi.

İMAR BARIŞI İLE ÇELİŞİYOR

İmar barışı ile Kentsel Dönüşüm Anayasası'nın çelişki içerisinde olduğunu belirten Balcı, 'İmar barışı ile kaçak yapılarda iskan alamamış oturma belgesi olmayan dolayısıyla afete direk açık olan yapıların imar barışı ile yasal hale getirilmeye çalışılıyor. Ondan sonra da Kentsel Dönüşüm Anayasası'ndan bahsediliyor. İmar barışı adı ile yapı sahipleri kaçak yapılarını yasal hale getirdi. Yapılarını yasal hale getiren yapı sahipleri kentsel dönüşüme nasıl ikna edilecek? Burada ciddi bir çelişki söz konusu. Bir yandan deprem ülkesi Türkiye'deki riskli binalar 'kentsel dönüşüm' politikalarıyla yıkılmak üzere harekete geçilirken neden diğer yandan 'imar barışı' ile riskli ve kaçak binaların affedilmesinin yolu açılıyor. Yaşanan her felaketten sonra dersimizi aldık' deyip yeni yasalar çıkarılsa da, pratikte ne yazık ki önemli bir mesafe kat edilmemektedir. ' dedi

Kentsel dönüşüm adı altında afet riski olan yeni yık yap binalara ruhsat verilmemesinin gerektiğini söyleyen Balcı,'Bir an önce kentsel dönüşüm adı altında verilen ruhsatları, Master Plan yapılıncaya kadar durdurulması gerekiyor. Çünkü kentsel dönüşüm adı altında verilen her ruhsat, verilen bölgenin kentsel dönüşümünü de etkiliyor. Mahalle bazında kentsel dönüşüm düşünülüyorsa yapılan her bina dönüşümün önüne engel olarak geliyor. Bu yanlış uygulamanın durdurulup ardından da kentsel dönüşüm master planlarının hazırlanması gerekiyor. Bütün bunlar yapıldıktan sonra kentsel dönüşümün anayasasına sıra gelir. Öncelik Kentsel dönüşüm anayasası değil' dedi.

UYDU KENTLER

Kentsel dönüşüme de yeni bakış açısının getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Balcı, 'Yeni bakış açısı derken artık Türkiye'nin kent merkezlerinde hem afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi hem de kent merkezlerindeki yoğunluğun hafifletilebilmesi ve daha yaşanabilir bir hale getirebilmesi için mutlaka ve mutlaka uydu kentlerin kentsel dönüşümün gündemine alınması gerekiyor. Kentin merkezindeki afet riski altındaki yapıların yıkılıp yeniden yapılması kentsel dönüşüm olmuyor. Bunların dışındaki çözümler bizi çok ileriye götürmez' diye konuştu.

Deniz TOPKAYA