ANTALYA ve çevresinin önemli turistik yerlerinden biri olan Burdur'un güneydoğusunda, 1965 yılında Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası İnsuyu'nda yaklaşık iki yıldır süren restorasyon çalışmaları sona erdi. Burdur- Antalya karayolunun 13'üncü kilometresindeki mağaranın oluşumu binlerce yıl öncesine dayanıyor. Jeolojik olarak kalkerden meydana gelen, bu kalkerlerin suyla birleşmesi sonucunda sarkıtlar, dikitler ve dehlizler oluşturduğu mağarada, 1 metrelik sütunun 10 bin ila 15 bin yılda oluştuğu tahmin ediliyor.

9 GÖL TAMAMEN KURUDU

Yatay uzunluğu 597 metre olan mağaranın ziyaret edilebilen 300 metreye kadar olan bölümünde 9 göl bulunuyor. Mağaranın gölleri, kuraklık ve bölgedeki aşırı sondajlar nedeniyle tamamen kurudu. 2000 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında mağara içindeki aydınlatmalarda kullanılan ışıklandırmanın da sarkıt ve dikitlere zarar verdiği ve kararttığının belirlenmesi üzerine, iki yıl önce ziyarete kapatılarak, ziyaretçi yolları ve ışıklandırılması zarar vermeyecek şekilde düzenlenen mağara, yaz tekrar ziyarete açıldı.

IŞIKLANDIRMA YENİDEN DÜZENLENDİ

Mağara içinde, isimleri 'Büyükgöl', Dilek Gölü' gibi 9 göl bulunuyor. Bu göller şu an mevcut değil. Mağara içindeki yol düzenlemesi ve ışıklandırmalar yeniden yapıldı, ön kısmındaki alanların çevre düzenlemesi de gerçekleştirildi. Mağaranın işletmesini ise Burdur Öğretmenevi Müdürlüğü üstlendi. Daha önceki yıllarda yapılan ışıklandırmanın bazı sarkıt ve dikitlerde siyahlaşmaya sebep olduğunu, yeni düzenlemedeki ışıklandırmanın zarar vermeyecek şekilde olduğunu ifade eden yetkililer, 50-60 bin ziyaretçi ağırlanan mağarada bu yıl bu rakamın üstünde ziyaretçi beklendiğini dile getirdi. (DHA)