SGK İl Müdürü Nejat Deniz, şirketlerdeki adres değişikliği gibi durumların kendilerine bildirilmesi gerektiğini belirterek, iş yeri bilgileri değişikliklerinin internette yapılabildiğini söyledi. Zamanında bildirimlerin yapılamaması durumunda 5 bin liraya dayanan cezaların olduğunu kaydeden Deniz, süresi geçen bildirimlerin 1 ay içinde bildirilmesi halinde de cezanın 1000 liraya kadar düştüğünü aktardı.

Nejat Deniz, sigorta bildirimlerinin bir gün önceden bildirilmesi gerektiği vurguladı. Deniz, 'Teşviklerimiz işverenlerin can damarı diye düşünüyorum. Biz 2002 yılı itibariyle yüzde 52,5 kayıtdışı almış olduğumuz süreci vermiş olduğumuz teşviklerle yüzde 32.5 noktasına getirdik. Yapılan denetim, bilgilendirmeler ve getirilen kolaylıklar kayıtdışılığı azaltma noktasında ciddi bir rol oynadı. Antalya'da 2017 yılının temmuz ve ağustos aylarında 78 milyon 574 bin liralık işverenlere teşvik noktasında para aktarıldı. 427 bin sigortalının bu teşviklerden yararlandığını görmekteyiz' dedi. Teşviklerin yine devam edeceğine yönelik bakanların açıklama yaptığını belirten Nejat Deniz, işverenlerin genç istihdama yönelik adım atmaları açısından yasal düzenlemelerin kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Arabulucu avukat Zümral Akıncı ise arabuluculuğun 2018 yılından itibaren işçi ve işverenin, işe iade, ücret alacaklarından kaynaklı durumlarda arabulucuya başvurmasının zorunda olacağını söyledi. Veli Tekkanat ise işveren ve işçilerin yasal haklarını anlattı.(DHA)