ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) 45'inci Grup (Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri) Başkanı Işıl Kuluy, tatil planı yapanları, sahte tur ve tatil satan kişilere karşı mağdur olmamaları konusunda uyardı. Kuluy, 3 yıl önceTürkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) kaçak acente faaliyetlerini önleme çalışmaları kapsamında online faaliyet gösteren kaçak acenteleri ayırt etmek için; 'Dijital Doğrulama Sistemi' projesini hayata geçirdiğini söyledi.

Dijital Doğrulama Sistemionline sitelerden tatil satın alan ziyaretçilere, alışveriş yaptıkları acente sitesinin TÜRSAB'a kayıtlı olup olmadığını doğrulama imkanı verdiğini belirten Kuluy, 'Birlik genel merkezimiz seyahat acenteliği mesleğinin gelişmesini sağlayıcı tedbirleri almak ve haksız rekabeti önlemek için TÜRSAB logosu ve KARE KOD uygulamasını hayata geçirdi. 3 yıl önce birliğimizce alınan bu uygulama ile tüketiciler tatil satın aldıkları acenteleri kolayĺıkla takip edebilir ve acentenin belgesinin olup olmadığı teyidini alabilirler.TÜRSAB'a kayıtlı olan acentelerin hemen hemen hepsi KARE KOD uygulamasını kullanmasına rağmen maalesef ki birçok vatandaşımız bu uygulamadan hala habersiz' dedi.

TÜRSAB'ın kaçak tur düzenleyenlere ve tatil paketi satanlara karşı etkin çalışmaları olduğunu dile getiren Kuluy, acente sahiplerinin de sosyal medya üzerinden vatandaşları bu konuda bilgilendirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Kuluy, 'Kaçak seyahat olarak varlıklarını sürdürmeye çalışan şahıslara karşı TÜRSAB'ın Antalya Bölge temsil kurulundaki arkadaşlarımız etkin denetimlerini sürdürüyor.Sektöre emek vermiş kişiler olarak bizler de bu konuda sosyal medyada mesaj ve kurum avukatlarımızın yapmış olduğu filmleri paylaşıyoruz. Özellikle kurumlarımızda hem reklam hem de denetimlerimizi artırdık.Bu sayede tüketiciyi kaçak tur ya da tatil paketi satanlara karşı bilinçli hale getirmeye çalışıyoruz' dedi.

MAĞDUR OLMAYIN

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik nedenlerden dolayı vatandaşların genelde ucuza kaçmak amacıyla kaçak turları tercih edebildiğine dikkat çeken Kuluy, 'Eğer ürünü bir seyahat acentesinden aldıysa vatandaşımız elinde acenteyle yaptığı bir sözleşme ve bu sözleşmeye dayalı mutlaka bir seyahat sigortası bulunur. Acentenin de herhangi bir sorun oluştuğunda, Turizm Bakanlığı'nda bir teminatı TÜRSAB nezdinde de tüketici lehine yaptırım hakları vardır. Tatili ya da turu kendi organizasyon eden kişilerin bağlı olduğu bir kurum, yetkili, sözleşme, sigorta ve yaptırım hakkı yok. Geçmişte kaçak tur düzenleyenlerin ve bu turlara katılanların mağduriyet yaşadıklarını gördük. Kaçak operatörlerden tatil paketi satın alan kişiler, kaza ve herhangi bir sorunla karşılaştıkların hakkını arayacak mercileri bulamıyor dolayısıyla da mağdur oluyor' dedi.
ÖZEL/ Deniz TOPKAYA