2000 yılında kurulan ve Türkiye'de kadına yönelik ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Nigar Duru, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin azalması için, kadınların daha fazla toplum içerisinde olması gerektiğini savundu. Duru, son dönemde boşanma süreçlerinde yaşanan darp ve cinayetler nedeniyle şiddet gören kadınların boşanmaktan çekindiğini dile getirdi.

ANTALYA'NIN MOR ÇATISI

Derneğin, kadına yönelik şiddetle mücadele eden ilk kurumlardan biri olduğunu söyleyen Duru, ''Antalya'da ilkiz. Hatta Antalya'nın Mor Çatı'sı diyen bile var. Burada şiddete uğramış kadınlara destek için varız. Müracaatlarını alıyoruz ve eğitim görmüş gönüllü avukatlarımızla, psikologlarımızla bu kişilere yardımcı oluyoruz, gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Eğitimden kastım, kadının insani hakları, şiddetle nasıl başa çıkabilecekleri ve nerelere başvurabilecekleri gibi'' dedi.

MAHALLE ÇALIŞMALARI

Birçok kurumla ortak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Duru, ''Mor Çatı Derneği'yle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Birlikte eğitimlere katılıyoruz. Genellikle şiddet gören kadınların başvurdukları yer bizim derneğimiz. Bu gibi durumlarda kadınlar ne yapacağını bilmiyor. Biz de bu doğrultuda mahallelerde eğitimler veriyoruz, küçük el broşürleriyle insanları bilgilendiriyoruz. Yasal haklarını anlatıyoruz. 20 kadar aktif gönüllü çalışanımızın dışında 150 kişilik bir ekipte bize dışarıdan destek veriyor. Yönlendirdiğimiz kişileri sonrasında boş bırakmıyoruz, davaları takip ediyoruz'' diye konuştu.

'İŞ BULUYORUZ'

Şiddete uğrayan kadınlara iş bulma noktasında da yardımcı olduklarını belirten Duru, şöyle konuştu: ''İş ve İşçi Bulma Kurumu ile bağlantımız var. Malumunuz genelde kadınlar, evde çocuk baktıkları, ev işleriyle ilgilendikleri için eşlerinden ayrıldıklarında maddi anlamda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu gibi durumlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Otellerde, kurumlarda iş ayarlamaya çalışıyoruz. Geçen yıl Adrasan Bölgesi'ndeki bir otelin sahibi bize başvuran 15 kişiyi otelinde iş vermek istedi. Böyle duyarlı insanlar da var.''

BOŞANMAKTAN KORKUYORLAR

Toplumda hala şiddet gören ve şikayet edemeyen çok sayıda kadının olduğunu söyleyen Duru, ''Bizim gibi kurumların sayısı arttıktan sonra kadınlar sesini daha rahat çıkarır oldu ancak hala kabuğuna çekilen ve şiddet görmeye devam eden çok sayıda insan var. Son zamanlarda özellikle ayrılma sürecinde ölümler ve darp olayları çoğaldığı için kadınlar boşanmaktan korkuyor. Bize gelip müracaat ediyorlar ama boşanıp boşanmama konusunda tereddüt yaşıyorlar. Biz, tabi ki onlara boşan ya da boşanma demiyoruz. Ama benim böyle bir gözlemim var. 4 duvar arasında çile çekiyorlar insanlar'' dedi.

YASALAR YETERLİ

2017 yılında 80'den fazla kadınla yüz yüze, 100'ün üzerinde kişiyle de telefonda iletişime geçtiklerini ve yardımcı olduklarını anlatan Duru, şunları söyledi: '''Susma haykır, mutlaka sesini çıkart' diyoruz. Şimdi kadınlar toprağa gömülecek kadar hunharca katlediliyor maalesef. Kadınların daha çok topluma dahil edilmesi gerekiyor. Toplumdaki işlerin yüzde 60'ını kadınlar yapıyor ama gelirlerin sadece yüzde 10'u kadınlara düşüyor. Kadını toplumun içerisine sokmak lazım. Ben kanunların yeterli olduğunu düşünüyorum ancak uygulama noktasında yanlışlar var. Kurallar tam olarak uygulanmıyor.''

Abdullah ÖZKAN