ANTALYA'DAşehrin kalabalık caddelerinde hizmet veren 'Kan Alma Birimleri'ndenKapalıyol'daüzerinde bulunan 'Kan Alma Birimi' tamamen camla kaplı olma özelliği ile kışın da hizmetine konforlu şekilde devam ediyor. Tamamı camla kaplı birim olmasıyla Türkiye'de bir ilk olan bağış noktası, iklim koşullarından etkilenmemek ve ekip iptallerinin azaltılması nedeni ile 2018 yılı Haziran ayında sabit kan bağış birimi olarak kuruldu. Kan bağışında Türkiye'de nüfusa göre ilk üçte yer alan şehirde, belirli noktalarda bulunan kan alma birimleri ile birlikte vatandaşların kolayca Kızılay'a kan bağışında bulunması sağlanıyor.

Kapalı Yol Kan Alma Birimi kurulduğu ilk günden bu yana vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Daha önce çadır olarak hizmet veren birim olumsuz iklim koşullarında ekip iptali ile karşılaşırken, yeni yapısı sayesinde artık yoğun hava muhalefetinin yaşandığı kış günlerinde de hizmet vermeye devam ediyor. Şehrin en işlek caddelerinden biri olan, araç trafiğine kapalı ve yaya trafiğine açık Kapalıyol'da hizmet veren birimin sorumlusu Dr. Veysi Aldemir, bağışlardan genel olarak memnun olduklarını söyledi. Aldemir, 'Bulunduğumuz konum itibariyle sirkülasyonun yoğun olduğu bir yerdeyiz. Günde 6-7 bin arasında kişi caddeden geçiyor ve günlük veri olarak 50-60 arası kan bağışında bulunuluyor. Diğer birimlerle verilerimiz aynı değil, hepsi bulundukları yere göre farklılık gösteriyor' dedi.

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölgesi; Antalya, Burdur ve Isparta olarak 3 merkez ile hizmet veriyor. 3 merkezde 120'ye yakın personel görev yaparken, sokaklarda kurulan Kan Alma Birimleri ile daha fazla kişiye ulaşılarak kan bağışlarında artış sağlanıyor. Kan bağışında bulunmak için gerekli olan yaş aralığı18-65, yaş koşulunu sağlayan bireylerin aynı zamanda son bir yıl içinde ameliyat geçirmemiş olması gerekiyor. Dr. Aldemir alınan kan numunelerinin daha sonra Ankara'ya gönderilerek gerekli olan testlerden geçirildiğini ve sağlıklı olduğu teyit edilen kanların daha sonra ihtiyaç durumlarında kullanıldığını belirtiyor. Esra YAĞCI