ANTALYA'DA yaz mevsiminin başlaması ve sıcak havaların etkisini göstermesiyle birlikte klima kullanımı da arttı. Bu noktada klima kullanımı da kaçınılmaz bir hal aldı. Her evin hatta odanın vazgeçilmezi olan klimaların doğru kullanılması ise büyük önem taşıyor. Bu makinelerden tam verim alınması noktasında birçok önemli ayrıntının olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. İbrahim Atmaca, doğru klima kullanımı noktasında önemli bilgiler verdi ve alınması gereken önlemleri sıraladı. Biz sorduk, Doç. Atmaca, Antalya Ekspres okuyucuları için cevapladı.

Artık klimalar her eve girmiş durumda. Peki, bu cihazları alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Kuşkusuz klima artık hayatımızın vazgeçilmezi durumunda. Ancak verimli kullanımı noktasında alınması gereken önlemleri ihmal edilmemeli ve mutlaka uygulanmalı. Bu verimlilik aşaması daha klimayı alırken başlıyor. Nasıl mı? Kesinlikle mühendislik hizmeti veren yerlerden klima alınmalı. Peki, bu ne demek? 'Şu kadar metrekareye şu motor gücünde klima yeter' düşüncesi kesinlikle yanlış. Özellikle Antalya gibi bir yerde makinenin kurulacağı odanın kaç penceresinin olduğu, bu pencerelerin hangi cepheye baktığı ve dairenin kaçıncı katta olduğu gibi önemli detaylar var. Örneğin çatı katında bulunan 15 metrekare bir odada kullanılacak klimayla giriş kata ya da ara kata kurulacak klimanın motor gücü kesinlikle aynı olamaz. Aynı zamanda duvarların yalıtımlı olup olmadığı da son derece önemli. Bu detayları ortaya koyabilecek yerlerden klima almakta fayda var.

Bu unsur dikkate alınmaz ise ne gibi sorunlar ortaya çıkıyor?

Bunu değerlendirmenin 2 yolu var. Eğer gerekenden daha büyük bir klima alındıysa öncelikle boşu boşuna fazla para vermiş ve yatırım yapmış olursunuz. Makine, bulunduğunuz odayı çok erken soğutur ve kendini duraklamaya alır. Sonra yeniden çalışmaya başlar. Sürekli durup çalışması makinenin daha fazla enerji harcamasına sebep olur. Hep makinenin ömrü kısalır hem de daha büyük maddi yük biner.

Makine, küçük kapasiteli olduğunda ise konfor algıları bozulur, verim alamaz. Klima, ayarlanan sıcaklığa ulaşmak için daha fazla çalışmak durumunda kalır. Ayrıca fazla elektrik kullanımı da cabası. İşte bu sebeplerden dolayı mühendislerin analizi büyük önem taşıyor.

Mühendislik yardımı alarak doğru klimayı tercih ettik. Peki, verimi arttırmak adına neler yapmak gerekiyor?

Bu noktada yapılan en büyük yanlışlardan birisi klima ünitelerinin hava almasına engel olmak. Bu nasıl oluyor? İnsanlar, motorun bulunduğu hazneyi sağını solunu kapatıyor, üzerine bir şeyler atıyor. Aslında o motor bölümü sıcak ya da soğuk havayı dışarı atan bölüm. Bunun üzerini kapattığınızda bunu engellemiş oluyorsunuz ve ısı alışverişini kestiğinizde verim düştüğü gibi enerji harcaması da artıyor. Verim alamadığınız gibi daha fazla para ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu yanlış yapılmamalı.

Bir de sıcaklık ayarını doğru yapmak lazım sanırım.

Kesinlikle öyle. Kullanıcı, doğru set ayarlarında çalıştırdığı takdirde klimadan daha fazla verim alacaktır. Peki, nedir bu doğru ayarlar? ISO standartları var. Bir araştırma yapılmış ve insanların yüzde 80'inin yaz aylarında 23 ile 26 derece arasında kendilerini daha konforlu hissettiği tespit edilmiş. Yani 23 derecenin altında çalıştırdığını takdirde gereksiz enerji harcıyorsunuz demektir. Ancak ofis şartlarında hareketli bir çalışma düzeni varsa o zaman bunun altında çalıştırılabilir. Diğer şartlarda 23'ün altına düşmemek gerekiyor. Aksine üst sınır olan 26 dereceye ayarlamakta fayda var. Gece uyurken çalıştıranlar ise dereceyi 28'e kadar çıkarabilir.

Klima temizliği çok önemli. Peki, bu noktada neler yapılmalı?

Öncelikle belirtmekte fayda var. Klimanın temiz oluşu verimliliğini de arttırıyor. Yapılması gereken en önemli şey ise filtreleri temizlemek. Bu bahsettiğimiz filtreler, oda içerisindeki tozları tutma işlevi görüyor. Klimalar, sürekli odanın içerisindeki havayı alıp soğutup yeniden odaya salar. Bir anlamda bu filtreler temizlenmediği takdirde o tozları solumak zorunda kalırsınız. Bu noktada filtre temizliği hem sağlığınız hem de klimanın verimi için son derece önemli.

Nasıl temizlenmesi gerekiyor?

Temizlenmesi çok basit. Tazyikli olmaması koşuluyla musluk suyuyla yıkayıp kurulanması gerekiyor. Ancak bu noktada kesinlikle bez kullanılmamalı ve güneş altında bırakılmamalı. Bunlar yapıldığı takdirde filtreler zarar görecek ve işlevini yitirecektir. Bu işlevi 15 günde bir tekrarlamakta yarar var.

Ayrıca oda parfümü, yüzey temizleyicisi gibi kimyasalların odaya bıraktığı bazı bakteriler var. Filtre bunları tutamıyor ve klima, devirdaim yaptığı esnada bu bakterileri oda içerisine bırakıyor. O yüzden günün belli saatlerinde odayı havalandırmakta fayda var.

GENEL BAKIM İHMAL EDİLMEMELİ!

Antalya havası çok nemli. O yüzden klimanın genel bakımı mutlaka yaptırılmalı. Çünkü borularda biriken nem, soğuğu gördüğü anda suya dönüşüyor. Ancak su drenaj hatlarında nem kalıyor ve zamanla bakteri ve küf oluşumuna neden oluyor. En acısı ise biz, bunu soluyoruz. O yüzden periyodik bakımlar ihmal edilmemeli. Özellikle sökülüp atölye ortamında yapılmasında fayda var. O bakteriler kimyasallarla iyice temizlenmeli. Ayrıca makinenin sökülüp atölyeye götürülmesi aşamasında elektrik hatları da yenileneceği için olası bir yangın durumu da ortadan kalkmış oluyor. Ancak kişiler illa bu bakımın evde yapılmasını isterse havalandırmayı iyi yapmalı ve o kimyasalları mutlaka oda dışına atmalıdır.

DOĞRU KULLANMAYAN KİŞİLER VAR

Klima kullanımının direkt doğaya zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Özellikle son teknolojiyle üretilen cihazlar, olası bir zararı engelliyor. Gaz kaçağı durumlarında kimyasalın doğaya karışması mümkün ancak bu durumun da doğaya büyük zarar verdiğini söyleyemeyiz. Ancak zarar şu bakımdan olabilir. Gereksiz enerji kullanımıyla doğaya zarar verebiliriz. Bilinçlenme söz konusu ancak hala yanlış kullananlar var. Bunların önüne geçmemiz lazım. Gece, klimayı 22 dereceye getirip üzerini örtmek gibi. Boşu boşuna yapılan enerji israfı. (Abdullah ÖZKAN)