ANTALYA Büyükşehir Belediyesi kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda Antalya Kent Konseyi işbirliğinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Çözüm Önerileri Paneli gerçekleştirdi. Uğur Karaca moderatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi Eğitim Salonu'nda gerçekleşen panele Antalya Barosu'ndan Av. Banu Altunlu, Antalya Tabip Odası'ndan Dr. Hafize Öztürk Türkmen, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden Av. Müge Gezginci, Sosyolog Ilgın Yücel ve Türk Psikologlar Derneği'nden Uzman Psikolog Vildan Temelkuran konuşmacı olarak katıldı. Paneli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ. Genel Müdürü Deniz Filiz ve çok sayıda vatandaş izledi.

Kadına Yönelik Şiddet Türlerini 4 ana başlık altında anlatan Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Üyesi Av. Banu Altunlu, kadına yönelik şiddettin neler olduğunu ve önlenmesi noktasında neler yapılacağına değindi. Altunlu, 'Kadına yönelik şiddeti psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet ve fiziksel şiddet olarak 4 farklı başlıkta toplayabiliriz. Bu şiddet türlerinin hepsinde de şiddete uğrayan kişi 'Hayır' demeyi öğrenmeli ve gerekli hukuki haklarından faydalanmalıdır' dedi.

KADINA ŞİDDET BİR SUÇ VE HALK SAĞLIĞI SORUNU

Kadına yönelik şiddetin bir suç ve bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Antalya Tabip Odası'ndan Dr. Hafize Öztürk Türkmen ise 'Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, saptanması, kayıt altına alınması ve uygun tedavi-izlem süreçlerinin mesleki sorumluluk çerçevesinde işletilmesi gerekir. Tüm aşamalarda ilgili kurumsal işbirliklerinin çok yönlü bir yaklaşımla yaşama geçirilmesi ve şiddete uğrayan kadınlarla güven verici ve destekleyici bir ilişkinin geliştirilmesi hedeflenmelidir' diye konuştu.

ANTALYA 5. SIRADA

Antalya'nın kadın cinayeti ve çocuk istismarı konusunda Türkiye'de ilk 5'e girdiğine dikkat çeken Av. Müge Gezginci de bu durumun çok acı olduğunu belirterek, ciddi anlamda bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Gezginci, şöyle konuştu: 'Türkiye'de 2008-2019 yılları arasında 2 bin 860 kadın öldürülmüş. Her 100 kadından 97'si hayatının bir bölümünde şiddete maruz kalıyor. Bunun önlemesi için yapılacak çalışmaların bir kolu da yerel yönetimler ve belediyelerden geçiyor.'

EĞİTİM ANAOKULUNDAN BAŞLAMALI

Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Birimi Sorumlusu Uzman Psikolog Vildan Temelkuran 'Bu eğitmeleri anaokulu düzeyinde vermeye başladığımız zaman bir 20 yıl sonra eğitimli bireyler kadınlar üzerinde bir üstünlük elde edemedikleri için şiddet eğilimi otomatikman ortadan kalkacak' diye konuştu. (HABER MERKEZİ)