ÇEŞİTLİ programlara katılmak için Antalya'ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya ilçesinde Litvanya Dışişleri Bakanı LinasLinkevicius ile birlikte Litvanya Alanya Fahri Konsolosluğunun açılışına katıldı. Fahri Konsolosluk açılışı Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı LinasLinkevicius, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Litvanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi AudriusBrüzga, Litvanya'nın Alanya Fahri konsolosu ve Alanya Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şahin'in katılımıyla gerçekleşti. Kurdele kesiminden sonra konsolosluk binasına giren Bakan Çavuşoğlu, burada anı defterini imzaladı. Ardından bir otelde Litvanyalılarla bir araya gelen Çavuşoğlu ve protokole, Alanya yöresine ait halk oyunu gösterileri yapıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Litvanya kıymetli ve dost bir ülkedir. Sadece devlet arasında değil, halklarımız arasında da güzel bir ilişki vardır. Çok sayıda Litvanyalı ülkemizi ziyaret ediyor. Birçok Litvanyalı dostumuz Alanya'yı yaşamak için tercih etmiş. Bu sene Alanya'ya 200 binden fazla Litvanyalı turist gelmiş olacak, bu yılın sonu itibariyle rakamlar onu gösteriyor. Halkların ilişkilerini güçlendirmek lazım. Bugün bunları konuştuk. Ticaret ve yatırımlarımız artıyor. Litvanya Dışişleri Bakanı LinasLinkevicius ile her fırsatta bir araya geliyoruz. Daha 3 gün önce Brüksel'de bir araya geldik, 2 gün önce ise Milano'da. Bugün de buradayız' dedi.

Litvanya'nın, bağımsızlığın 100'üncü yılını kutladığını ifade eden Çavuşoğlu, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Litvanya ile diplomatik ilişkilerin başladığına dikkat çekti. Litvanya'nın bağımsızlığının 100'üncü yılını gönülden kutladığını bildiren Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya arasında diplomatik ilişkiler başladıktan sonra Litvanya'yı her zaman bağımsız bir devlet olarak gördüklerini söyledi.

Başkan Menderes Türel ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Alanya, Antalya ve Türk bayrağının en şanlı şekilde dalgalanmasındaki katkıları için teşekkür etti. Türel, Litvanya'nın Antalya'da 2. fahri konsolosluğunu açmasının son derece önemli olduğunu belirterek Alanya'nın hem turizm ve tarım başta olmak üzere pek çok sektörlerde ortaya koyduğu performansın iftihar vesilesi olduğunu söyledi. Antalya'ya gelen Litvanyalı 95 bin turistin neredeyse yarısına yakınının tatillerini Alanya'da geçirdiğine dikkat çeken Türel, 'Litvanyalı misafirlerimiz tatillerini bu güzel ilçemizde geçiriyorlar ve biz de onları en mutlu şekilde ülkelerine göndermenin gururunu yaşıyoruz. Antalya'daki fahri konsoloslukla birlikte Alanya'mızda da Litvanya'nın bir fahri konsolosluk açılışına vesile olması iki ülke arasındaki dostluğun da en güzel göstergesidir' dedi.

Başkan Türel Litvanya'nın Alanya Fahri Konsolosu olan Alanya Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şahin'e görevinde başarılar diledi. Konuşmaların ardından Fahri Konsolos olan Mehmet Şahin'in Fahri konsolosluk beratı teslim edildi. (İHA)