CUMHURBAŞKANI ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen uluslararası Robot Challenge 2017'de (Dünya Robot Yarışması), dünya birinciliği ve ikinciliği başarılarını elde eden Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri Buket Naz Eren, Eren Ekrem ve Efe İnan'ı onurlandırdı. Ak Parti'nin grup toplantısı sonrası üç mucidi kürsüye çağıran Erdoğan, tek tek tokalaştığı çocukları alkışlayarak uğurladı.

BİLSEM Müdürü Arif Aydeniz, özel çocukların Cumhurbaşkanı'na ödül aldıkları projeleri anlattığını söyledi. Aydeniz, 'Cumhurbaşkanı bize her zaman destek vermeye hazır olduğunu, istedikleri zaman kendilerine ulaşabileceğimizi söyledi' dedi. Arif Aydeniz, okul olarak yeni projeler üretmeye devam ettiklerini belirterek, yakın zamanda ses getirecek yeni projelerin müjdesini vereceklerini kaydetti.

50 ÜLKEDEN 1976 KİŞİ YARIŞMAYA KATILMIŞTI

Çin'in başkenti Pekin'de ağustos ayında düzenlenen ve 50 ülkeden 1976 kişinin katıldığı dünyanın en prestijli uluslararası robotik yarışmalarından biri olan Robot Challange 2017 Pekin'de, Antalya BİLSEM öğrencilerinin ürettiği iki robot dünya birinciliği ve dünya ikinciliği kazandı. İki danışman öğretmen eşliğinde 6'ncı sınıf öğrencisi Efe İnan ile 10'uncu sınıf öğrencileri Eren Ekrem Kalıkçı ve Buket Naz Zeren, yarışmaya engelliler için hazırladıkları 'zihin ile nesnelerin kontrolü', 'zihin ile araç kontrolü' ve 'uzaktaki el' isimli üç projeyle katıldı.

DÜŞÜNCE GÜCÜYLE ARAÇ KONTROLÜ

Yarışmada, 'zihin ile araç kontrolü' isimli robotik proje dünya birincisi seçildi. Bedensel engeli olan insanların ihtiyaçları düşünülerek geliştirilen bu projede birine bağımlı olmadan düşünce gücüyle araçların kontrolü yapılabiliyor. Yarışmada, birine bağımlı olmadan düşünce gücüyle bazı basit işlemleri yapabilen 'zihin ile nesnelerin kontrolü' isimli proje dünya ikincisi seçildi. Özellikle omurilik felçli insanların elleri ve kollarını hareket ettiremedikleri düşünüldüğünde mutlaka birine ihtiyaç duyduklarına işaret edilen bu projede, felçli insanların birine bağımlı olmadan düşünce gücüyle bazı basit işlemleri yapabilmeleri hedeflendi.(DHA)