İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, müteahhitlik mesleğinin yasal düzenleme altına alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca çalışma başlatıldığını söyledi. Balcı, kanun kapsamında devlete iş yapan müteahhitlerin sınıflandırmaya tutulmamasının işin özüne aykırı olacağını ifade etti. Balcı, 'Müteahhitlik hizmetleri Avrupa Birliği'nce düzenlenen standartlara uyumlu olmalı ve bir sınıflandırmaya tabi tutulmalıdır. Devlete iş yapan müteahhitler için sınıflandırma yapılmaması işin özüne aykırı olacaktır' dedi.

SINIFLANDIRMA YAPILMALI

Kanunla standartlara uygun yapı inşa edilmesine yönelik inşaat yapım faaliyet ve süreçlerinin takibini sağlanması gerektiğini vurgulayan Balcı, 'Yapı müteahhitlerinin yeterliliklerine göre sınıflandırılmalı ve yapı müteahhitlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmeli' dedi. Özel ve kamu sektöründe yapım işlerini yürüten ve yürütecek olan müteahhitlerin ekonomik, mesleki ve teknik yeterliliklere sahip olmasının hüküm altına alınması gerektiğini söyleyen Balcı, 'Çıkarılacak kanunun ayrıntıları yönetmelikle belirlenmesi, devletin ertelenemez ve bir başka kuruma devredilemez görevleri arasında kabul edilmelidir' dedi.

Ülkemizde yapı stokunun yaklaşık yüzde 95'inin özel sektöre inşaat yapan yapı müteahhitleri tarafından inşa edildiğini ifade eden Balcı, 'Konut sektöründe yaşanan olumsuzluklar kaliteli yapılaşmanın sağlanması ve tüketicinin korunması için müteahhitlik mesleğinde belirli yeteneklerinin olmasının kaçınılmaz olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. Ve 'Yapı Müteahhitliği Kanunu' çıkarılması ve 'Yapı Müteahhitleri Odası' kurulmasını savunuyoruz' dedi.

Deniz TOPKAYA