ANTALYA kent merkezinde, tarihi Kaleiçi ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki alanda bulunan Yivli Minare Külliyesi içinde uzun süreden bu yana Antalya Devlet ve Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet veren 762 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin ikinci etap restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce sürdürülen restorasyon çalışmaları kapsamında Mevlevihane içinde Osmanlı İmparatorluğu'nun 8'inci padişahı 2. Bayezid'in eşi Nigar Hatun adına bir türbe bulunuyor. 1502 tarihinde yapıldığı anlaşılan türbe, şekil olarak Selçuklu kümbetlerini andırıyor. Altıgen planda, moloz taş ve Horasan harçla inşa edilen türbe, en son 1961 yılında onarım gördü. Şehzade Korkut'un annesi de olan Nigar Hatun'un türbesinin bulunduğu mevlihanede iki etap halinde restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. İlk etabı tamamlanan restorasyon çalışmalarında ikinci etabın da önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

'MEZARIN ORİJİNAL BÖLÜMLERİNE İNİLDİ'

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, ikinci etap çalışmalarda Mevlevihane Müze kompleksinin, Nigar Hatun ve Zincirkıran türbeleri bölümlerinin restorasyonunun yapıldığını söyledi. Bu kapsamda, Nigar Hatun'un da orijinal mezarına ulaşıldığını anlatan Karabayram, şöyle konuştu: 'Uzmanlar tarafından mezarın orijinal bölümlerine inildi. İklimsel koşullardan etkilenen toprak ve taş bölümler uzmanlar tarafından müftülük yetkililerinin duaları eşliğinde açıldı. Tüm orijinal taşlar, tekrar elden geçirildi ve konservasyonu yapıldıktan sonra tekrar özel uzmanlar eşliğinde ve dualarla kutsal alan kapatıldı.'

Karabayram, Mevlihane Müzesi'nin Şubat veya Mart ayında ziyarete açılacağını kaydetti. (DHA)