GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının açılmasıyla birlikte kantinlerde gıda satışları ile ilgili bilgiler paylaştı. Yapılan yasal değişikler neticesinde kantinlerde satılabilecek gıdalara sınırlama getirildiğini söyleyen Sağdıç, 'Okul kantinlerine tüketimi zararlı kızartma, cips, gofret, asitli içecek gibi pek çok gıdanın satışı yasaklanırken, onların yerine meyve, sebze, salata, tam buğday ekmeği gibi besin değeri yüksek gıdalar geldi' dedi. Yasal değişikliğin yapılmasının olumlu olduğunu ancak teoride kaldığına dikkat çeken Sağdıç, 'Okullara bilgilendirme eğitimi için gittiğimiz zamanlarda, kantinlerde besleyici gıdaların çoğuna rastlamazken, endüstriyel gıdaların her çeşidinin bulunduğunu üzülerek görüyoruz. Bunun en önemli sebebi ise öğrencilerin sağlıklı gıdalara maalesef rağbet etmemesi' diye konuştu.

AİLELERE GÖREV DÜŞÜYOR

Çocukların sağlıklı beslenmeyi öğrenmelerinde ailelere büyük görev düştüğünü belirten Sağdıç, 'Meyveli-aromalı içecekler, kızartmalar, şeker ve şekerleme ürünleri, gofretler, kekler kalori açısından zengin, yağ ve şeker içeriği yüksek ancak besin öğeleri açısından fakir gıdalardır. Tüketimleri ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu noktada ailelere de çok büyük görev düşüyor. Çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi mutlaka aşılamalıyız. Bunun da tek yolu öncelikle kendimizin doğru beslenmesidir' dedi.

DENETİMLER DEVAM ETMELİ

Sağdıç, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından okullarda yapılan denetimlerin eğitim-öğretim yılı boyunca devam etmesini istediklerini ifade etti. Denetimlerin sıklığı kadar etkinliğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Sağdıç, 'Rutin denetimler dışında kantinlerde karşılaşılan uygunsuz durumlar mutlaka ilgili kurumlara bildirilmelidir. Etiket bilgileri bulunmayan, son tüketim tarihi geçmiş, ambalajı hasarlı gıdaların satılması, soğuk zincirle taşınması gereken gıdaların uzun süre ortam sıcaklığında bekletilmesi, kantin ve kantin çalışanlarının temizlik ve hijyen gereklerini karşılamaması, kullanılan ürünlerin bozulmuş, küflenmiş olması gibi konular için mutlaka şikayet oluşturulmalı' dedi.Deniz TOPKAYA