ANTALYA Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, Cumhurbaşkanlığı'nın toplu taşıma işletmeleri için aldığı'hasılat esaslı vergilendirme usulü' kararından mutlu olduklarını söyledi. 2017 seçim döneminde KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi konusunda mücadele edeceklerinin sözünü verdiklerini söyleyen Arslan, seçildikten sonra sözlerini tuttuklarını ve konunun takipçisi olduklarını belirtti. Toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre uygulanacak vergi oranının yüzde 1,5 olarak belirlenmesinde Antalya'nın katkısı olduğunu söyleyen Arslan, 'Antalya milletvekillerimizle, bakanlıklarla, en sonunda dönemin Başbakanı Binalı Yıldırım ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşerek konuyu kendilerine taşıdık. 2018 Haziran ayında Sayın Cumhurbaşkanımız tüm toplu taşıma temsilcileri ile bir araya gelerek hasılat üzerinden yüzde 1,5 teklifinde bulundu. Normalde 1 Ocak 2019 tarihinde hayata geçmesi planlanan yasa, alt yapısını tamamlanmadığından dolayı 1 Mart itibariyle uygulamaya geçecek' dedi.

ELEKTRONİK SİSTEM

Esnafın geçme zorunluluğu olmadığı yeni vergilendirme usulünde il sınırları içerisinde gelirlerinin tamamını elektronik ücret toplama sistemlerini kullanarak tahsil edenler yararlanabilecek. Uygulamadan yararlanmak isteyen ancak KDV alacağı olanlar ise alacaklarının ödemesi bittikten sonra geçiş yapabilecek. Arslan uygulamanın üyeleri için çok faydalı olacağını belirterek, 'Yeni araçlar almıştık, Antalya olarak bize 2020 yılı için çok faydası olacak. Şu an şehir içinde çalışan 479 araç ve 900 kadar da üyemiz var. Sisteme geçenler 2 yıl boyunca bu sistemden çıkamayacak. Yakıt fiyatları da ciddi anlamda artış gösteriyor. Şu anda mazot 5 lira 78 kuruş, eskiden benzinle arasında 1 lira fark vardı. Şimdi ise benzin mazottan daha düşük hale geldi. Ticari araçlar genel olarak dizel yakıtlar kullanıyor. Bunda mutlaka indirime gidilmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.

Uygulamadan yararlanmak için otobüs işletmesi bulunanların tanımlanan faaliyetle iştigal etmesi gerekiyor. Tanımlanan faaliyet kapsamına girmeyen diğer faaliyetleri de bulunanlar düzenlemeden faydalanamayacak. Arslan, açıklamanın servis ve otobüs işletmesinin ikisine birden sahip olanlar için net olmadığını ve Maliye Defterdarlığı 'na genelgenin gelmesiyle birlikte netlik kazanacağını belirtti.

'İLKLERİN ŞEHRİ ANTALYA'

Hasılat esaslı vergilendirme usulü kararı tüm Türkiye için geçerli ancak yasanın geçmesinde Antalya'nın etkisinin fazla olduğunu ve ilklerin şehri olduğunu ifade eden Arslan, 'Örneğin toplu ulaşımda Büyükşehir Belediyesi'nden gelir desteği alıyoruz ve bu Türkiye'de ilk Antalya'da uygulanmıştır. Bu destek sayesinde Antalya halkı toplu ulaşımı uygun ücretlerle kullanabilmektedir. Bu desteği almasaydık bugün 2,60 lira olan otobüs ücretleri 3,50 lira olacaktı. Şu an aradaki 90 kuruşluk farkı 'gelir desteği' uygulaması sayesinde Antalya Büyük Şehir Belediyesi karşılıyor.' diye konuştu.Arslan,Antalya halkı için en iyisini istediklerini aktarırken, ilklere imza atmaya devam edeceklerini ve vatandaşın güvenli şekilde taşınması konusunda Türkiye standartlarının üzerinde çalıştıklarını söyledi. Esra YAĞCI