ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve Bahar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 2018 yılının sonlarında yem fiyatlarındaki aşırı yükselmesi nedeniyle üreticinin rahatsız olduğunu söyledi. Bahar, '2018 yılı başlarında yemin tonu bin 300 TL'ydi. 2018 yılının sonunda, dövizdeki artış nedeniyle yemin tonu 2 bin 300 TL'ye yükseldi. Bu, üreticinin kaldıramayacağı kadar büyük bir artış.Yem fiyatındaki artış, biz de dahil bütün firmaları olumsuz yönde etkiledi. Çünkü kanatlı et üretimde giderin yüzde 75'ini yem oluşturuyor. Yem fiyatının yüksek olmasından rahatsızlık duyuyoruz. Yem fiyatlarındaki aşırı artıştan dolayı gerek kanatlı et üreticileri gerekse de kırmızı et üreticilerinin çok zorda olduğunu biliyor ve yaşıyoruz' dedi. Bahar,artan maliyetler nedeniyle üretimlerinin yüzde 15 oranında düştüğünü belirtti.

DENETİMLER ETKİN YAPILMALI

Enflasyonun düşürülmesinin girdi maliyetlerini düşürmekten geçtiğini söyleyen Bahar, 'Hammadde fiyatındaki iyileştirme son ürünün fiyatını daha kolay ve adil düşürecektir. Bu şekilde sadece kırmızı et ve kanatlı et üretiminde değil, tüm sektörlerde daha hakkaniyetli bir rekabet ortamı yaratılıp fiyatların düşmesi sağlanacaktır. Eğer son ürünü ithal etme yoluyla fiyatları baskı altına almak istersek, milli firmalarımız hammadde ve enerji fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı çok zor günler yaşar ve zor durumda kalır. Enflasyonu son ürünle kontrol etmek yerine, hammadde fiyatlarının düşürülmesi ile baskılamak girdi maliyetlerine pozitif katkı sağlayacaktır' dedi.

Hammadde fiyatlarının düşürülmesi noktasında çalışmaların yapıldığını belirten Bahar, çalışmaların daha sıkı ve etkin bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Deniz TOPKAYA