ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, piyasada bulunamayan ilaçların sıkıntı yarattığını belirterek ülkemizin Avrupa Birliği(AB) uyum yasaları doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Ertekin, 'Bu da ilaçların fiyatlandırılmasını kısıtlıyor. Bugün döviz piyasasındaki Euro'nun güncel değeri ile fiyatlandırmada baz alınan değer arasındaki fark, ilacı piyasaya sunumu zorlaştıran boyutlara taşıyor. Temin ve stokta dışa bağımlı birçok firmanın ürünü talepleri karşılayamayacak sayılarda ithaline neden oluyor. Ülke olarak yerli ve milli yatırımların arttırılması ve bunun sonucunda bizi dışa bağımlı tedarikten çıkaran 'eşdeğer ilaç' pazarımızın hem vatandaş, hem sağlık çalışanları, hem de sanayimizce desteklenmesi ciddi mesafe kat etmemize sebep olacak' şeklinde konuştu.

SAHTE İLAÇLARA DİKKAT

İlaca erişimin kolay ve ekonomik olması gerektiğine dikkat çeken Ertekin, 'Eczaneler dışında bulunan ve sadece ticari faaliyet için satış yapan unsurlar, vitamin, mineral takviyesi bile içerse bilinçsiz kullanımında ciddi sağlık sorunlarına neden olur' dedi. Ertekin, internet ve benzeri gibi ortamlarda satılan sahte ilaç ve ilaç dışı gıda takviyesinin hastaların canının tehdit altında olduğunu söyledi.

Ertekin, vatandaşın sağlık okuryazarlığında da gelişime ihtiyaç olduğunu belirterek, 'Yakın zamanda Mersin ilimizde yaşanmış 'eşdeğer ilaç' kavramının algılanamaması sonucunda oluşan sıkıntı buna örnek. Bu konuda tüm meslek örgütü ve odalar mesafe kat etmeye çalışıyor. Yaşananlardan dolayı vatandaşa da büyük vazifeler düşüyor. 'Eşdeğer ilaç' yerli ve milli sermayemizin önceliğinde sunulan Sağlık Bakanlığımızca ruhsatlandırılan etki mekanizması birebir aynı olan üründür. Hastalarımızın buna öncelik ve önem vermesi tedavisinin kısıtlanmadan en kısa sürede gerçekleşmesini sağlayacak' dedi.

Eczacıların halk sağlığının vazgeçilmez yapı taşları olduğunu söyleyen Ertekin, her hanenin ve bireyin hastalığında sağlığında güvenle hizmet aldığı bir eczanesi olduğunu belirtti. Ertekin, 'Meslektaşlarımız hastanelerde, kamuda, sanayide, üniversitelerde kısacası ilacın ve tedavinin imalatından arzına her alanında vazife alarak kamu sağlığına destek oluyor.Gelişen toplumun artan ihtiyaçları karşısında, en üst seviyede teknoloji ve donanımla kesintisiz olarak görevlerine devam ediyor olmak bizleri hep formda tutar. Bunların yanında en son mevzuat ve yasal detaylara hakim olmak da işimizin özel tarafı' diye konuştu.(Deniz TOPKAYA)