ANTALYA Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayvancılık destekleri kapsamında desteklenecek anaç koyun ve keçiler için 15-90 ay olan yaş aralığını 15-120 aya çıkarmasının olumlu olduğunu söyledi.

Bu düzenlemenin birçok küçük hayvan yetiştiricinin anaç desteklemesinden çok daha fazla yararlanmasını sağlayacağını belirten Öztürk, 'Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı'nın anaç koyun ve keçiler için yaş aralığını 15-90 ay olarak belirlemesi nedeniyle Türkiye genelinde ve Antalya özelinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinde ciddi anlamda sorun yaşanıyordu. Daha önce alınan kararla yaklaşık 600 bin hayvanın destek almasını beklerken 450 bin civarında destekleme söz konusu olacaktı. Ancak küçükbaş hayvan yetiştirici temsilcilerinin yaşanacak sıkıntıları bakanlığa bildirmesi bakanlığın yanlış şarttan dönmesine sebep oldu' dedi.

BAKANLIĞA TEŞEKKÜR

Devletin küçükbaş hayvan yetiştiricilerine tek kalem destek verdiğini belirten Öztürk, 'Bu destekleme 3 yıldır zam yapılmadan hayvan başına 25 TL olarak gerçekleştiriliyor. Alınan kararla 10 yaş üstü hayvanlar destekleme dışı bırakıldı. Bu da makuldür. Zaten 10 yaş üstü hayvanlar damızlık değerlerini kaybediyor. 10 yaş altı küçükbaş hayvanların desteklemeye tabi tutulması çok yerinde bir karar. Tarım ve Orman Bakanlığı'na teşekkürlerimizi sunuyoruz' şeklinde konuştu.

OTLATACAK ALAN SIKINTISI

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin hayvanlarını otlatmak için yer bulamadığına da dikkat çeken Öztürk, 'Hayvancılıkta et meselesi ot meselesidir. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine büyük miktarlarda meraların açılması otlak alanlarının hayvancının hizmetine açılması orman içerisinde ise otlatmanın rahat bir şekilde yapılabilmesi gerekiyor. Bunların yapılmaması küçükbaş hayvan yetiştiricisini de sıkıntıya sokuyor. Bugün kırmızı ette yaşanan krizin ancak küçükbaş hayvanlara yapılan destek ve yatırımlarla aşılabileceği kanaatindeyiz. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü popülasyonunu büyütmek Türkiye'nin kırmızı et açığının da kapanmasına yol açacaktır' dedi.

Deniz TOPKAYA