TES-İŞ Antalya Şube Başkanı Türk İş Antalya Temsilcisi Hacı Mevlüt Ünal,işçilerin işten atılma korkusu yaşadıkları gerekçesi ile sendikalı olmadıklarını söyledi.İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nden (İSGİ) yapılan açıklamada ölen işçilerin yüzde97'sinin sendikasız olduğuna dikkat çeken Ünal, 'İşçi yeterli güvencesi olmadığı için 'iş buldum sendikalı olursam işten atılırım' korkusu nedeniyle sendikalı olmuyor. Sendikalı işçiyi korumaya yönelik cezai müeyyideler var. Türk İş Antalya Temsilcisi olarak ben her zaman işçilerimizin haklarının korunması ve onlara meslek kollarında iş bulmaları konusunda elimden gelen desteği sağlarım. İstedikleri zaman işçiler sendikamıza gelip bizimle görüşebilir' dedi.

UCUZ İŞ GÜCÜ

Ünal, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü(İSİG)Meclis raporlarına göre Türkiye'de 2018 yılının ilk altı ayında iş kazalarında 907 kişinin hayatını kaybetmesini açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulundu.İSGİ'den yapılan diğer açıklamada ise Haziran ayında 6'sı çocuk 9'u kadın olmak üzere 149 işçi hayatını kaybetti. Bazı işyerlerinde ucuz iş gücünden yararlanmak işçinin üzerinden daha fazla para kazanmak için meslekten anlamayan kişilerin çalıştırıldığını söyleyen Ünal, 'Bazı iş kazaları da elde olmayan nedenlerle oluyor. Gerçek iş kazası onlar. Diğer kazalara iş kazası demek mümkün değil. Sendikalı olan işyerlerinde genellikle denetim, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili komisyonlar gerekli tedbirlerin alınması noktasında işyeri sahipleri ile görüşme yapıyor. Sendikanın temsilcileri de var. Temsilciler vasıtası ile mümkün olduğu kadar iş kazalarını önlemeye yönelik tedbirler alınıyor' diye konuştu.

İş yerlerinde sendikasız olduğu zaman işçi denetimden yoksun bir şekilde yeterli emniyet güvenliği sağlanmıyor. Süratle sendikalaşmak zaten. İşçiler sendikalı olmak için girişimde bulunmuyor. Korkuyor. Oysa kendi hayatları geleceği söz konusu. Antalya'da da küçümsenmeyecek boyutta iş kazaları yaşanıyor. Antalya'da da sendikalı olan iş yerleri diğer iş yerlerine göre daha az.

Korkuyorlar işten atılırız diye.

Türkiye'de 2018 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 907 oldu. Haziran ayında altısı çocuk dokuzu kadın olmak üzere 149 işçi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden işçilerden ikisi (yüzde 1,34) sendikalı, 147'si ise (yüzde 98,66) sendikasızdı. Sendikalı işçiler taşımacılık ve güvenlik işkolunda çalışıyordu.

İSİG Meclisi raporunda ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceğini ancak 'kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi' nedeniyle net bir bilgi verme şansının olmadığını ifade etti.(Deniz TOPKAYA)