Çocukların çoğu aslında sağlıklı bir kalbe sahip olsa da yaklaşık her yüz çocuktan biri kalbiyle ilgili problem yaşıyor. Erken tanı ve tedaviyle önlem alındığı takdirde kalp hastalığı olan çocukların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmesi mümkün oluyor. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli spor yapmak hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli rol oynuyor.Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Nuri Cömert çocukluk çağındaki kalp hastalıkları ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

BEBEKLİK DÖNEMİNDE DE GÖRÜLEBİLİYOR

Çocukluk dönemi kalp hastalıklarıdoğumsal ve sonradan kazanılmış kalp hastalıkları olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğumsal hastalıklar; kalp kusurları denilen kalbin odacıkları ve büyük damarları arasında delik veya bağlantı olmasıdır.Sonradan kazanılanlar ise akut romatizmal ateşe bağlı kalp kapak hastalıkları ve çeşitlibulaşıcı hastalıklara bağlı kalbi tutan hastalıklar örnek verilebilir. Yine çocukluk çağında kalp ritim problemleri, kalp duvar kalınlaşması veya incelmesi nadir de olsa görülebilir.

AĞZI VE TIRNAK DİPLERİ MORARIYORSA…

Bir anne adayının doğumsal kalp hastalığı olan bir çocuk doğurma olasılığı 1000 doğumda 8 – 10'dur. Ülkemizde yılda yaklaşık 15 bin çocuk doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır. Çocuklarda kalp hastalıklarının belirtileri hastalığın tipine göre önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Önemli doğumsal kalp hastalığı olan çocuklar genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ay içerisindetanı alırlar. Bazen bebeklik dönemin de ağız çevresinde veya tırnak diplerinde morarma ilk belirti olabilir. Ayrıca sık nefes alma, nefes alma zorluğu, beslenme bozukluğu, kilo alamama ya da kilo kaybı, aşırı terleme yine belirtiler arasında yer almaktadır.

ÇOCUKLARDA AŞIRI KİLO TEHLİKE

Dünya üzerinde okula giden her on çocuktan biri aşırı kiloludur. Dünya da yaklaşık 45 milyon üzerinde aşırı kilolu çocuk olduğu varsayılmaktadır. Çocukluk çağını aşırı kilolu geçiren bireylerde kalp hastalığı riski oldukça fazladır.Çocukluk çağı obezitesi, genel kalp sağlığı açısından toplumungeleceğe yönelik en büyük risktir.Çocuklara; kalp sağlığını koruyacak düzenli spor yapmak, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme gibi davranışları öğretmek alınabilecek en büyük önlemdir.Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlığı; çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

SPOR YAPAN ÇOCUKLARIN KONTROLÜ ŞART

Şikayeti olmayan çocuklar için risk değerlendirmesi yapılmalıdır.Ailede kalp hastalığı erken yaşta başlıyorsa,çocuk kilolu ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsa çocukların sağlık kontrolü de okul döneminde başlatılarak gereken önlemler alınmalıdır. Spor yapan çocuklar için, spor sırasında aşırı efor sarf edildiğinden, bu durum sağlıklı bir kalpte problem yaratmazken altta yatan hastalık varlığında sıkıntı oluşturabilir. Çocukların yapacağı sporun zorluk derecesine göre kalp hastalığı açısından detaylı bir kardiyoloji muayenesi, elektrokardiyografi ve kalp yapısını kontrol etmek içi ekokardiyografi denilen testler uygulanabilir.

Kalp hastalığı tanısı aşağıdaki risk faktörlerine göre belirlenmektedir;

  • Stres
  • Sigara
  • Aşırı kilo
  • Hareketsiz yaşam
  • Şeker hastalığı
  • Kolesterol yüksekliği
  • Ailede kalp hastalığıöyküsü

STRES FAKTÖRLERİNİ AZALTMAK ŞART!

Ergenlik geçiş dönemi kendine has stres yaratacak etmenlerin arttığı bir zaman dilimidir. Bu dönemde kalp çarpıntıları problemlerin birçoğunu oluşturur. Çoğu zararsız olan ve çarpıntıların pek azında ilaç tedavisi gerekmektedir. Stresör faktörleri azaltmak, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını devam ettirmek ebeveynlere düşen sorumluluktur. Çocukların bu dönemde düzenli olarak yaptığı spor etkinliklerine yönlendirmek, sağlıklı bir fizik yapının gelişmesini sağlarken; ileriki dönemde, sağlıklı beslenme ile birlikte birçok kronik hastalığın oluşma riskini de azaltmaktadır. Yetişkinlik döneminde kalp hastalığının önlenmesinin temeli ise çocukluk çağında olduğu gibi günlük düzenli yürüyüşler yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşam tarzı haline getirmektir. Risk faktörlerine yönelik yaşam tarzı değişimi ve ilaç tedavisi, hedeflenen değerlere ulaşıldığında kalp hastalığı riskini minimuma indirmektedir.(HABER MERKEZİ)