Türkiye'de D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan araştırmalara göreTürkiye'de 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği görülüyor.D vitamininin organların çoğunu etkileyen bir hormon olduğuna dikkat çeken Prof. Dr.Rüştü Serter, Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olanülkelerde güneş ışınlarının geliş açısının D vitamini ihtiyacının karşılamasındayetersiz kaldığını ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliğinin depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.

Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz gibi yiyeceklerin D vitamini yönünden zengin olduğunu ancak bu besinlerin demiktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamadığını belirten Serter, Türkiye'de de özellikle son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşayıp D vitamini eksikliği şüphesi ile gelen hasta sayısının arttığına dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)