Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Eğitim-İş 2 No’lu Şube Başkanı Birsen Atmaca, Türkiye’nin çağdaş demokrasi ilkelerinden uzaklaşarak çocuk haklarının ihlal edildiğini söyledi. Atmaca, resmi istatistiklere göre 2022’de 720 bin kız çocuğunun okuldan ayrıldığını, 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının sayısının 23 bin 906 olduğunu ve çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçinin bulunduğunu dile getirdi.

Birsen 2 Nolu Başkan

BUGÜN AYDINLANMA GÜNÜDÜR

Çocuk istismarı ve cinsel saldırı suçlarının yaygınlaştığını, hükümetin çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunmasını sağlama sorumluluğunu yerine getirmediğini söyleyen Eğitim-İş 2 No’lu Şube Başkanı Birsen Atmaca, “Bugün, bu toprakların insanlarının tebaa olmaktan ulus olmaya geçtiğinin tescillenmesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Meclisinin kurulmasının 104. yılıdır. Bugün, dünyada çocuklara bayram olarak adamış tek ulus olmanın kıvancını yaşamanın günüdür. Ulusun onurunu ve özgürlüğünü korumak için büyük önder Atatürk’ün Anadolu’da yaktığı bağımsızlık ışığı, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla tüm yurdu aydınlatmıştır. Atatürk’ün önderliğinde bir yandan Kurtuluş Savaşı’nı yürütürken, öte yandan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, devrimlerin gerçekleştirilmesinde yaşamsal rol üstlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi, ulusal egemenliğin vücut bulduğu, demokratik rejimimizin temel kurumu olmuştur” dedi.

SİYASİ OTORİTE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAMAKTADIR

Atmaca “Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün olan 23 Nisan’ı, bayram olarak armağan ettiği çocuklarımızın korunması konusunda da siyasi iktidar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir. Çocuklarımız çağdaş, bilimsel, laik, kamusal eğitim alamamaktadır. Çocuk işçi sayısı, her geçen gün artmakta, hatta meslek okulları, MESEM’ler, kayıt dışı istihdama göz yumma politikaları vesilesiyle çocuk işçilik sıradanlaştırılmaktadır. Çocuklarımız, barınmadan sağlığa kadar birçok temel hakkına erişmekten uzaktır. Okul çağında olmasına rağmen, sokaklarda, tarlada, fabrikada çalıştırılan, şiddetin, istismarın, zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanları olan milyonlarca çocuk bulunmaktadır” diye konuştu.

Çocuk Hakları 2

ATMACA İSTATİSTİKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Devletin resmi kurumu TÜİK’in istatistiklerine dikkat çeken Atmaca, “Resmi istatistik kurumu TÜİK’in verilerine göre 2022’de 720 bin kız çocuğunun okuldan ayrıldığı görülmektedir. Yine TÜİK verilerine göre, 2022 yılında 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının sayısı 23 bin 906’dır. Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılmaktadır. 2013-2023 yılları döneminde en az 671 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirmiştir. Okullaşma oranlarındaki yetersizlik çözülememiş bir sorun olarak ortada durmaktadır. İstatistiklere göre, ilkokul ve ortaokulda okullaşma oranlarında çok ciddi bir düşüş yaşanmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullaşma oranı ilkokullarda yüzde 99.57 iken, 2022- 2023 eğitim öğretim yılında bu oran yüzde 93,85’e düşmüştür. 2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99.61 olarak gerçekleşen kız çocuklarının okullaşma oranı ise yüzde 93,82’ye gerilemiştir. Bu rakamlar, çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığını ortaya koymaktadır” dedi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ