ANTALYA Kadın Müzesi tarafından, Türk kadınına 'seçme ve seçilme hakkı' verilişinin 83'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında 'Bu Kentte Kadın Var' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Etkinlik kapsamında Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın moderatörlüğünde de 'Atatürk ve Cumhuriyet ile Türk Kadını Mucizesi' başlıklı panel düzenlendi.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Fuayesi'nde 'Bu Kentte Kadın Var' portre fotoğraf sergisinin açılış kurdelesini Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı ve Antalya Kadın Müzesi Kurucu Müdürü Yeliz Gül Ege, sergi küratörü Prof. Dr. Nevzat Çevik, Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve davetliler birlikte kesti. Sergide, Antalya'da iz bırakmış, kadın muhtarlardan yöneticilere, iş kadınlarından yazarlara, spordan sanata pek çok kadının portrelerine yer verildi.

Sergi açılışına, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın arp sanatçısı Aslıhan Güngör de enstrümanıyla dünyaca ünlü bestecilerin 'Kadın' konulu eserlerini seslendirerek renk kattı. Antalya Kadın Müzesi Müdürü Yeliz Gül Ege, 'Antalya Kadın Müzesi'nin 2015 yılında kurulduğunu, dünyada 60 sanal kadın müzesi bulunduğunu, Antalya'nın 12'nci sırada yer aldığını kaydetti.

SANAL MÜZE

Dijitalleşen dünyada Antalyalı kadınlar olarak insanların cep telefonlarında 7/24 var olmak istedikleri için sanal müzeyi kurduklarını ifade eden Yeliz Gül Ege, 'Düzenlediğimiz etkinliklerle, sergilerle de insanlara, yerel halka ulaşabilmeyi misyonlarımız arasına aldık. Başarılı kadınları, ilklere imza atmış kadınlarımızı bu kentte yaşayan rol modeller olarak, yeni nesle bir bellek kazandırarak anlatmak, yaşarken onlara değer vermek, sergilerle, söyleşilerle onları geleceğe taşımak istiyoruz' dedi.

AÇILAN SERGİLER

Çalışmaları kapsamında ilk olarak Prof. Dr. Jale İnan'ın yaşamından kesitler sunan sergi ve ardından Yörük kültürünün anlatıldığı 'Yörük Gelini' sergisi açtıklarını vurgulayan Yeli Gül Ege, 'Son olarak 'Bu Kentte Kadınlar Var' sergisini açtık. 'Yörük Gelini' sergimiz şu anda Avrupa ülkelerini dolaşıyor. Devam edecek projelerimizde de yine uluslararası nitelikte sergilerimiz var. Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği'ne üyeyiz' dedi.

Sergi açılışından sonra da AKM Aspendos Salonu'nda Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın moderatörlüğünde, 'Atatürk ve Cumhuriyet ile Türk Kadını Mucizesi' başlıklı panel düzenlendi. Panele, Prof. Dr. Burcu Demirel, İnşaat Mühendisi Hülya Bilgin, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ebru Nalan Sülün, Avukat Sibel Önder konuşmacı olarak katıldı.(DHA)